Colac de Paste cu mac si rahat

de lauralaurentiu in Prajituri, 19 Apr 2011 | 5741 vizualizari

 

Un cozonac pufos si rumen, cu o umplutura bogata de mac intr-o prezentare mai deosebita, minunat la zi de sarbatoare.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 500 de grame de faina de buna calitate - plus 2-3 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 5 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. - dupa gustul fiecaruia
  • Umplutura 1:
  • 150 de grame de mac macinat
  • 150 de grame de zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 3-4 linguri de lapte
  • Umplutura 2:
  • rahat colorat
  • Glazura:
  • 3 linguri de zahar praf
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 1 galbenus pentru finisat
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colac de Paste cu mac si rahat:

Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine:

-laptele incalzit la 40 de grade C
-galbenusurile si oul intreg batute putin cu sarea si zaharul
-untul topit - nu mai cald de 40 de grade C
-zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai
-faina - am inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie sa mai adaug 3 linguri
-drojdia - am folosit deshidratata

Am pornit masina, setand-o la un program de framantare de 15 minute. Se poate framanta, desigur, in orice robot de bucatarie sau la mana (daca framantati la mana dizolvati, mai intai, drojdia in laptele caldut, indiferent daca folositi deshidratata sau proaspata). Se urmareste obtinerea unui aluat care sa nu fie tare, dar nici lipicios, de aceea am stat cu ochii pe aluat si am mai adaugat faina in timpul framnatarii - cantitatea de faina necesara depinde mult de marimea oualor dar si de calitatea fainii in sine.

Aluatul framantat  l-am asezat intr-un vas si apoi l-am lasat, acoperit cu folie, sa creasca intr-un loc caldut.

Intre timp, imi pregatesc umplutura de mac, fierband intr-o craticioara timp de cateva momente macul, zaharul si vanilia impreuna cu atata lapte cat amestecul sa aiba consistenta unei creme. Odata oparit macul, se lasa sa se raceasca.

Cam intr-o ora, aluatul s-a dezvoltat frumusel, mai mult decat si-a dublat volumul.

Aluatul l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in doua parti inegale.


Partea cea mai mica am aplatizat-o cu mana in forma dreptunghiulara si am presarat-o cu rahat si am rulat-o  (fara rahat nu exista cozonac pentru sotul meu, asta e!).

Pe partea mai mare, aplatizata la fel ca si precedenta, am pus crema de mac racita. Ruloul cu rahat l-am asezat peste aluatul cu crema de mac. Se ruleaza impreuna. Am format coronita, rasucind ruloul si presand usor capetele suprapuse, si am asezat-o intr-o forma rotunda captusita cu hartie de copt(forma mea are diametrul de 28 de centimetri). Am taiat in zig-zag suprafata coronitei, taietura trecand prin primele doua straturi ale ruloului (am taiat cu foarfeca).

Am lasat coronita sa creasca in forma, inca aproximativ 30 de minute, apoi am pensulat suprafata cu galbenus de ou.

Am introdus forma in cuptorul preincalzit la 190 de grade C, iar dupa 15 minute reduceti focul la 180 de grade. Coronita trebuie sa se coaca aproximativ 50 de minute - o ora. Daca in acest interval de timp observati ca suprafata e deja suficient rumenita, acoperiti coronita cu folie de aluminiu si coaceti in continuare (eu am acoperit-o dupa 30 de minute si am lasat-o in total 55 de minute). La final verificati cu o scobitoare introdusa in aluat - pe care trebuie sa o scoateti curata, in cazul in care e suficient de copt. Am amestecat zaharul pudra cu zeama de lamaie pentru glazura si am stropit suprafata coronitei. A crescut frumos, este pufoasa si foarte gustoasa. Am scos coronita din forma dupa aproximativ 15 minute si am asezat-o pe un gratar sa se raceasca complet, servind-o taiata in felii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac de Paste cu mac si rahat" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

ieri la 19:58

Reteta simpla de briose pufoase cu cacao

de laura_n 7

ieri la 16:39

Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna

de laura_n 7

ieri la 16:17

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac