Colac decorativ cu seminte

de Rux in Piine, 17 Noi 2012 | 2689 vizualizari

 

Va imaginati cum miroase in casa cand scoti o asemenea paine din cuptor? Si cat place ochiului cand o asezi pe masa? Azima cereasca...iubesc painea noastra cea de toate zilele...

 

INGREDIENTE

  • 700 gr faina( total)
  • 320 gr amidon alimentar
  • 6 linguri ulei de palmier
  • aproximativ 600 ml apa calduta
  • 2 pliculete drojdie uscata
  • 1 lingura zahar( brun)
  • 2 lingurite sare de mare
  • seminte: de susan, de in, de floarea soarelui, de dovleac
  • 2 galbenusuri pentru uns
  • 3 linguri lapte caldut
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colac decorativ cu seminte:

Este o paine cu mult miez si o coaja usor crocanta delicioasa cu seminte, daca o faceti de post ungeti painea numai cu ulei si presarati apoi semintele deasupra.

La inceput vom folosi numai 630 de grame de faina din toata cantitatea.

Cernem si faina si amidonul direct in vasul unde o vom framanta. Avem nevoie de caldura in bucatarie. Adaugam restul ingredientelor iar la urma apa calduta cate putin. Incepem sa framantam pana se incorporeaza bine toate ingredientele si rezulta un aluat care inca se lipeste de maini. Adaugam inca 50 de grame de faina si incepem framantatul care va dura in jur de zece minute. Vom bate aluatul de cateva ori de masa( in jur de 3 minute din totalul de zece alocat framantatului). Aluatul este unul deosebit veti avea senzatia ca va creste ca prin farmec in maini. Cu un cutit trecut prin faina crestam coca pana jos in forma de cruce.

Vom lasa sa creasca in jur de o ora, o ora si jumatate la loc cald acoperind vasul cu un servet.

Eu las sa creasca langa aragaz cu flacara aprinsa.

Cand a crescut suficient, pare ca e mai mult decat dublu volumul, presaram faina din restul de 20 de grame pe masa sau pe suprafata de intins si vom impaturi coca de trei ori.

Se fac trei snururi care sa ajunga sa inconjoare forma rotunda unde vom coace colacul de paine.

Le vom impleti si le vom aseza in forma tapetata cu hartie de copt.

Se mai lasa la crescut in jur de 20 de minute, se unge colacul cu galbenusurile amestecate cu laptele caldut si se presara semintele.

Am copt colacul pentru aproximativ 40 de minute, verificati baza painii sa fie rumena, asa veti fi siguri ca este copt.

Asteptarea e mai grea, caci mirosul este mai mult decat imbietor si va trebui sa aveti rabdare ca painea sa se raceasca complet pe un gratar inainte sa o taiati....dar eu va spun ca merita, ca tare-i minunata!

 

RETETA IN IMAGINI

Colac decorativ cu seminte-0
Colac decorativ cu seminte-1
Colac decorativ cu seminte-2
Colac decorativ cu seminte-3
Colac decorativ cu seminte-4
Colac decorativ cu seminte-5

COMENTARII (87)

Rux 1

02.12.2012, 15:17

Scuza-ma te rog de intarziere, pune tot faina daca nu ai si cerne-o foarte bine inainte te pup!

Doralinda 1

02.12.2012, 21:39

Mersi mult ruxy! O voi face maine! Te pup

Doralinda 1

20.01.2013, 11:58

Neatza ruxy! Am bagat sa fac painica ta! Hai sa vedem ce mi-o iesi!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04