Colaci cu ceapa

de Giana in Aperitive / Garnituri, 27 Sep 2013 | 9041 vizualizari

 

O reteta traditionala invatata de la bunica mea. Ea facea colacii din aluat de paine si ii cocea in cuptorul ei din lut, parca rupt din povestile lui Ion Creanga. Mi-am adus aminte de copilarie si m-am dus repede in bucatarie. Eu cred ca gustul nu se poate compara cu acei colaci prafuiti cu cenusa din cuptorul bunicii. Va las pe voi sa decideti daca sunt buni sau nu. Mie imi plac foarte mult.

 

INGREDIENTE

Aluat:
  • 250 ml lapte
  • 1/2 cub drojdie
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 3 linguri ulei
  • 1 ou (albusul se pune in aluat, cu galbenusul ungem deasupra)
  • faina cat cuprinde (aproximativ 500 g)
Umplutura:
  • 4 cepe mari
  • 4 linguri bulion
  • 1 legatura marar
  • 300 g branza (de oaie uscata)
  • sare, piper, boia de ardei iute dupa gust
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colaci cu ceapa:

Se dizolva drojdia in laptele cald, se adauga zaharul si putina faina, se lasa 10 min la dospit. Apoi adaugam sarea, uleiul, albusul de ou, faina si framantam pana obtinem un aluat ca de paine care nu se lipeste de maini. Se acopera aluatul si se lasa intr-un loc cald la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se curata ceapa, se taie cubulete mici si se caleste cu putin ulei. Eu am folosit si ceapa verde pentru ca aveam foarte multa si trebuia sa o consum sa nu se strice. Insa cu ceapa uscata este mult mai bun (parerea mea). Cand ceapa devine sticloasa, se adauga bulionul si se mai caleste 3 min. Oprim focul si adaugam condimentele, mararul taiat marunt, si branza sfaramata.

Din aluatul dospit facem bile (eu le-am facut de marimea unui ou de gaina) pe care le intindem pe masa de lucru in forma de cerc. Punem umplutura pe jumatate si le inchidem in forma de semiluna, apasand usor pe margini ca sa se lipeasca.

Ungem tava de aragaz cu ulei, si picuram in mijlocul tavi cateva picaturi de ulei (in plus). Colacii ii tavalim prin uleiul din tava pe ambele parti (ca sa nu se lipeasca intre ei cand se coc) si ii asezam unul langa altul. Ii lasam 10 min. sa creasca, ii ungem cu galbenusul de ou si ii introducem in cuptorul incins (la foc mediu sau 180 grade C). Ii scoatem din cuptor dupa ce s-au rumenit. Putem sa ii stropim deasupra cu putina apa in cazul in care au facut crusta, eu pun deasupra tavii o alta tava mare si se inmoaie colacii de la aburi.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Colaci cu ceapa 263926
retete culinare - Colaci cu ceapa 263927
retete culinare - Colaci cu ceapa 263928
retete culinare - Colaci cu ceapa 263929
retete culinare - Colaci cu ceapa 263930
retete culinare - Colaci cu ceapa 263931
retete culinare - Colaci cu ceapa 263932
retete culinare - Colaci cu ceapa 263933
retete culinare - Colaci cu ceapa 263935

COMENTARII (17)

Alexandra Elena 1

27.09.2013, 21:39

arata mult prea bine

merisor 1

27.09.2013, 22:54

Cat de bine arata!

Giana 1

28.09.2013, 23:04

Multumesc! Mai am 5 bucati, sunt doritori?!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L