Coliva

de MotanLaOale in Mancaruri de post, 14 Sep 2012 | 5478 vizualizari

 

Am stat mult pe ganduri daca sa postez sau nu. M-am gandit ca sunt si tineri in randul nostru care nu s-au confruntat cu necazuri si le-ar prinde bine sa stie. Eu am invatat sa fac coliva acum 19 ani si am focut-o asa bine incat de atunci numai eu fac coliva in familie cand trebuie facuta, si am facut multe, chiar prea multe pentru o viata de om. Aceasta este una din cele doua facute acum doua luni.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg arpacas
  • 4 l apa
  • 350-400 g zahar tos
  • 350-400 g miez de nuca
  • coaja rasa de la 2-3 lamai
  • 6 plicuri zahar vanilat (sau 2 fiole esenta vanilie)
  • 2 fiole esenta rom
  • ½ lingurita sare
  • Pentru ornat :
  • pesmet
  • zahar pudra
  • jumatati de miez de nuca, patratele de ciocolata, bomboane de ciocolata, etc
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coliva:

Arpacasul se curate de impuritati si se spala in noua ape.

Arpacasul spalat se pune la fiert in 4 l apa si sarea si lasam fa fiarba la foc mic (cu tabla sub oala sa nu se prinda) pana ce toata apa este absorbita de boabe iar lingura mare (neaparat de lemn si care nu este folosita decat pentru dulciuri) sta dreapta, fara sa cada, daca o infigem in mijlocul compozitiei. (1,5 – 2 ore)

Se amesteca din cand in cand si daca scade apa si arpacasul nu este facut se poate adauga apa calda.

Cand arpacasul este facut si lingura sta in picioare, adaugam zaharul.(se poate adauga zahar sau reduce, dupa gust )

Pentru ca la adaugarea zaharului se va forma iar zeama, mai lasam la fiert pana trece iar proba cu lingura, amestecand tot timpul.

 Cand este gata se niveleaza in oala si se presara pe toata suprafata toata nuca macinata mai mare, se acopera su un prosop udat cu apa rece si stors si se lasa compozitia la racit (de regula se fierbe seara si se lasa la racit pana a doua zi de dimineata).

 Stratul de nuca are rolul sa nu faca crusta tare deasupra la racire.

Dupa ce s-a racit bine (a doua zi dimineata) se adauga coaja de lamaie, vanilia si romul si se amesteca bine.

Se pune compozitia pe platouri si se da forma cu ajutorul unui cutit si se netezeste bine.

Este de consistenta tare se poate pune pe platou si facut inalt ca un tort.

Eu o fac in castron din cauza conditiilor de transport dificil. Este mai comod asa si nu se deformeaza.

Se presara, prin sita, bine pe toate laturile cu pesmet si apoi cu zahar pudra, tot prin sita, in strat uniform.

Daca este bine facuta nu se umezeste si ramane frumoasa.

Se orneaza dupa preferinta facand semnul crucii din ce se prefera.

 

RETETA IN IMAGINI

Coliva-0
Coliva-1
Coliva-2
Coliva-3
Coliva-4
Coliva-5
Coliva-6
Coliva-7
Coliva-8
Coliva-9
Coliva-10
Coliva-11
Coliva-12
Coliva-13
Coliva-14

COMENTARII (39)

MotanLaOale

MotanLaOale 1

15.09.2012, 17:00

adry88

adry88 1

16.09.2012, 14:49

foarte bine ai facut k ai postat reteta k eu una chiar nu stiu sa fac

MotanLaOale

MotanLaOale 1

16.09.2012, 16:02

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24