Coltunasi cu branza - Varenyky

de Catalina L in Dulciuri, 30 Aug 2016 | 553 vizualizari

 

Varenyky sau colțunașii sunt un preparat culinar care constă din bucăți de aluat umplute cu brânză, carne tocată, gem, dulceață etc. și fierte în apă.


Colțunașii ucrainieni si romani sunt identici cu pierogi din bucătăria poloneză, si foarte similari cu pelmeni din bucătăria rusească, bansh din bucătăria mongoleză, jiaozi (în cantoneză gaau) sau húndùn (în cantoneză wonton) din bucătăria chinezească, manti din bucătăria turcească și cea kazahă, momo din bucătăria nepaleză și cea tibetană, chuchvara din bucătăriauzbecă, mandu din bucătăria coreană, gyoza din bucătăria japoneză și ravioli din bucătăria italiană .


Cu toate că se întâlnesc și variantele de colțunași umpluți cu carne, brânză sărată, cartofi sau alte legume, spre deosebire de țările vecine, în România majoritatea colțunașilor au umpluturi dulci și sunt considerați deserturi.


În unele regiuni din Bucovina și Transilvania aceștia sunt cunoscuți sub numele de piroști sau piroște (singular piroșcă), iar în regiuni din Moldova sub numele de chiroște (singular: chiroașcă).


Adesea colțunașii sunt serviți cu smântână sau sosuri.


Eu ii prefer fierbinti cu unt si zahar tos.


http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/08/coltunasi-cu-branza-varenyky.html

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 350 g de făină
  • 1 ou
  • 1 linguriță de sare
  • 15-20 cl de apă calduta

Pentru umplutura:

  • 200 g de brânză cremoasa (de vaci proaspătă, de tartinat etc.)
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 lingura cu zahăr

unt si zahar tos

Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coltunasi cu branza - Varenyky:

Se amestecă făina cu sarea, se adauga oul si putina apa si se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Aluatul se framanta cu mana pana ce nu se mai lipeste de degete. 

Apoi se intinde pe planseta bine infainata si se decupeaza discuri de 10 cm cu un pahar sau cu o forma.

Fiecare disc se umple cu branza de vaci, bine scursa de zer, amestecata cu galbenus si cu putin zahar dupa gust. 

Se inchid coltunasii si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. 

Se fierb 10 minute amestecand cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca intre ei sau de fundul oalei. 

Din momentul in care s-au ridicat la suprafata coltunasii sunt gata. 

Se strecoara si se scurg de apa in exces.

Se pune imediat peste ei unt sau smantana proaspata si zahar tos.

Se servesc imediat sau se pot reincalzi la bain marie.

Pofta Buna !

 

RETETA IN IMAGINI

Coltunasi cu branza - Varenyky-0
Coltunasi cu branza - Varenyky-1
Coltunasi cu branza - Varenyky-2
Coltunasi cu branza - Varenyky-3
Coltunasi cu branza - Varenyky-4
Coltunasi cu branza - Varenyky-5
Coltunasi cu branza - Varenyky-6
Coltunasi cu branza - Varenyky-7
Coltunasi cu branza - Varenyky-8
Coltunasi cu branza - Varenyky-9

COMENTARII (11)

dantes 1

01.09.2016, 07:34

Buni!

MotanLaOale 1

01.09.2016, 17:21

mirela0911 1

03.09.2016, 19:34

Servesc o portie de la tine!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04