Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara

de Ela68 in Dulciuri, 16 Ian 2016 | 998 vizualizari

 

Mi-a placut ideea de a aranja un cozonacel in forma de coronita, iar daca are si scortisoara in compozitie, pot spune ca m-a cucerit definitiv. Nimic complicat, trebuie doar sa fim atenti sa nu depasim masura, caci o feliuta are muuuuuuulte calorii.

Sursa de inspiratie, cu mici modificari atat la procedeu ( eu nu am facut aluatul la masina de paine ) , cat si la ingrediente ( am pus faina mai putina, sa iasa mai pufos ) : papalaile.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente cozonac :
  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 80 gr zahar
  • 80 gr unt topit, caldut
  • 1 pastaie vanilie

Ingrediente umplutura :

  • 200 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr stafide hidratate si stropite cu rom
  • 50 gr unt topit
  • scortisoara

Pentru ornat :

  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 3-4 linguri zahar brun
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara:

1.  Mai intai cernem faina de 2-3 ori pentru a fi bine afanata.
2. Laptele impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie le punem la fiert pana ce zaharul se topeste.
3.  Intre timp punem stafidele la inmuiat in putina apa calda si esenta de rom, timp de 20-30 minute.
4. Amestecam intr-un castronel drojdia impreuna cu 2-3 lingurite din laptele cu zahar ( nu fierbinte ) si 2-3 lingurite de faina, apoi presaram putina faina deasupra, acoperim si lasam la crescut.
5. Batem ouale cu o furculita si-un praf de sare si amestecam toate ingredientele pentru cozonac, mai putin untul. Omogenizam, apoi incepem sa framantam aluatul , ajutandu-ne de grasime progresiv , pana ce aceasta se inglobeaza in compozitie.
6. Lasam apoi aluatul la dospit, acoperit,  pana ce acesta isi dubleaza volumul.
7.  Intindem aluatul in forma de dreptunghi si ungem toata suprafata cu untul topit. Distribuim apoi uniform umplutura, adica ciocolata, stafidele scurse si scortisoara. N-am specificat exact cantitatea de scortisoara, fiecare poate pune in functie de cat de mult doreste.
8. Rulam aluatul cat mai strans si-l portionam cu ajutorul unei ate de bucatarie. Eu n-am reusit cu cutitul, caci se presa foarte tare , nu rezultau felii rotunde.( in final, cred ca au iesit 20 bucati )
9. Tapetam cu unt o forma cu diametrul de 26 cm si aranjam feliile circular, una langa alta.
10. Lasam la crescut cu un prosop deasupra inca 20-30 minute.
11. Ungem coronita cu galbenusul amestecat cu laptele, presaram zaharul brun, apoi coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, in jur de 3-40 minute.

 

TIPS-URI

1

Daca doriti sa aveti o coronita mai inalta, coaceti intr-o forma de 24 cm.

RETETA IN IMAGINI

Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara-0
Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara-1
Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara-2
Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara-3
Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara-4
Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara-5

COMENTARII (24)

Gicuta69 1

18.01.2016, 08:55

Minunata!

anca_rm 1

18.01.2016, 09:10

arata foarte bine , super

Ela68 1

18.01.2016, 10:04

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04