Couscous in sos picant cu legume si miel (metoda din sat arab)

de hanna in Mancaruri cu carne, 3 Aug 2015 | 4525 vizualizari

 

De fiecare data cand calatorim, eu incerc sa ajung intr-o bucatarie autentica, si sa nu ma limitez la mancarea vanduta pe strada. De data aceasta, am fost oaspeti la o familie intr-un sat din centrul Algeriei, foarte aproape de marele desert Sahara. Aici am vazut cum cuscusul se macina acasa, si cata gingasie i se acorda in timpul prepararii. In tarile din nordul Africii fiecare familie are o metoda de a prepara cuscusul perfect.

Eu nu am avut vasele necesare, dar mancarica noastra a fost delicioasa.

 

INGREDIENTE

  • ulei de masline
  • carne de miel in bucati
  • 2 cepe mari in felii
  • 3 morcovi
  • 3 pastranaci
  • 3 cartofi
  • jumate de varza iar jumatatea in 2 bucati
  • 1 ardei iute ( optional)
  • naut
  • sare
  • piper
  • paprika
  • boia iute
  • 2 linguri piuree de tomate
  • 2 linguri pasta de tomate foarte concentrata
  • pasta de ardei iute ( optional)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Couscous in sos picant cu legume si miel (metoda din sat arab):

Prepararea cuscusului:

Intr-un bol incapator se pun 3 cani de cuscus. 

Se stropeste cu putina apa si se amesteca cu degetele. Cand incepe sa se inchege, puneti cuscusul intr-o sita pe abur si acoperiti cu un capac. 

Lasati pe abur 20 minute. apoi luati sita si rasturnati cuscusul in bol.

Stropiti din nou cu apa. Amestecati repede cu mainile astfel incat sa ''rasufle'' cuscusul si sa iasa pufos. 

Cuscusul nu trebuie sa aibe cocoloase. Pentru a rupe aceste bobite de cuscus metoda corecta e sa il frecati intre maini. 

Puneti din nou pe abur. Lasati 15 minute si repetati metoda cu apa.

A treia oara pe abur lasati 5 minute, si cand il turnati in bol, amestecati cu unt topit sau ulei de masline, ''masati'' cu degetele si lasati la odihnit cateva minute, dar nu pana se raceste. 

Sosul:

Curatati si spalati legumele. Taiati ceapa felii si pastrati 1 ceapa pentru ornat.

Intr-o oala puneti ulei, carnita de miel, ceapa felii si condimentele. Prajiti 5 min pana cand ceapa se inmoaie si carnea prinde culoare. Adaugati legumele si nautul. Amestecati.

Intr-un bol adanc puneti pasta de tomate, piuree de tomate si pasta de ardei iute si amestecati cu apa calduta. Turnati peste carne si legume. Inchideti capacul ( eu am folosit oala mea cu presiune, pe care nu o mai deschid pana la final; in asa fel sosul pastreaza mai bine gustul, are o consisttenta mai groasa si o culoare mai inchisa) 

Servirea:

Ceapa pastrata pentru decor se pune intr-o oala cu ulei de masline si boia. Se prajeste pana se inmoaie.

Cuscusul se aseaza pe o farfurie lata mai adanca. Se orneaza cu legumele din sos, iar in varf se pune carnea si ceapa prajita.

 

TIPS-URI

1

Normal ar fi ca cuscusul sa fie asezat intr-un vas special, in care se prepara sosul si deasupra sosului se aseaza sita cu cuscusul, dar mie personal nu imi place pentru ca nu imi iasa consistenta sosului.

2

Daca este preparat corect cuscusul isi tripleaza volumul.

3

Peste ceapa prajita la final, se pot presara stafide si putin zahar pudra. ( Initial asa l-am servit noi in Algeria dar mie mi s-a parul ciudat, cu acel gust iute intens pe care l-am facut eu cu asa multa boia iute :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Couscous in sos picant cu legume si miel (metoda din sat arab)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

mihaelar63 1

03.08.2015, 14:34

O portie este suficienta . De gust . o impart cu sotul meu

Ksenya 1

04.08.2015, 08:48

am sa incerc reteta ta,pare delicioasa!

Gicuta 1

10.08.2015, 10:18

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Piept de pui cu legume