Couscous marocan cu pui (reteta video)

de JamilaCuisine in Mancaruri cu carne, 12 Mar 2013 | 11117 vizualizari

 

Dragii mei, am revenit cu o noua reteta marocana. Am pregatit pentru voi couscous cu pui, mancarea nationala marocana. Vreau in primul rand sa va vorbesc putin despre couscous . Cuvantul couscous inseamna acel gris facut din grau dur (obligatoriu) si reprezinta si acest fel de mancare compus din acest gris fiert pe aburi alaturi de o supa de carne (pui, vita, miel) aromata cu diferita condimente si acompaniata de multe legume. In Maroc couscous-ul se pregateste DOAR pe aburi, intr-un vas special (il puteti vedea pe al meu pe filmulet), deasupra oalei in care fierbe supa cu carne si legume. In mod traditional pregatirea lui dureaza aproximativ doua ore pentru ca grisul sa aiba textura potrivita. In Europa gasim doar couscous instant (cel putin eu asa am gasit) care este deja fiert si uscat si care e gata in 10-15 minute. Couscous-ul instant se prepara punand parti egale din acest gris si parti egale de apa fierbinte, putina sare si putin ulei, lasandu-se apoi sa se umfle intr-un vas acoperit. Bineinteles ca il puteti gati si pe aburi si va fi gata in 30 de minute. Vreau sa adaug ca nu exista o reteta universal de cousous, fiecare gospodina avand reteta ei proprie de couscous mai ales ca acest preparat este traditional in Maroc, Tunisia, Algeria si Libia. In Maroc se mancanca de obicei vinerea, dupa rugasiunea Dhuhr de la pranz sau la nunti « botezuri » si alte evenimente importante. Pentru a-l servi exista niste reguli clare pentru ca,dupa cum bine stiti, marocanilor le place ca mancarea lor sa arate bine. Couscous-ul se pune pe platoul de servire (de obicei o farfurie imensa pentru ca in Maroc toata lumea mananca din aceeasi farfurie) in forma de piramida. De jur imprejurul piramidei se aseaza frumos legumele (VEZI VIDEO) iar deasupra piramidei se pune carnea, stropindu-se totul cu zeama delicioasa in care au fiert carnea si legumele. Rezultatul este absoult delicios, nemaipomenit, o simfonie de arome si culori si un gust extraordinar. Merita sa-l incercati macar o data dar sunt sigura ca nu va fi singura data.

 

INGREDIENTE

(pentru 2-3 persorrane)

  • 300 gr couscous de grau dur
  • 5 pulpe de pui (ciocanele)
  • 2 cepe mari taiate julienne
  • 2 morcovi taiati bastonase
  • 2 rosii tocate
  • 1 cartof dulce mic taiat in bucati
  • 2 dovlecei taiati in bastonase
  • 1 dovlecel zucchini taiat in bastonase
  • 1 radacina de fenicul taiata in sferturi
  • 200 gr de naut prefiert
  • 1 legatura de patrunjel
  • 2 linguri ulei de masline
  • 5-6 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura de curcuma
  • 1 lingura rasa de pudra de ghimbir
  • 1 lingurita de piper macinat
  • 1 lingurita de condiment berbere
  • 2 lingurite de sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Couscous marocan cu pui (reteta video):

Incingem uleiul de floarea soarelui intr-o oala, punem apoi carnea de pui, ceapa, condimentele, patrunjelul si rosiile, amestecam bine si lasam pe foc aproximativ 5 minute. Punem apoi apa cat sa acopere bine carnea de pui si s-o depaseasca cu 2-3 degete si lasam sa fiarba bine. Intre timp ne ocupam de couscous. Punem couscousul intr-un bol punem peste el uleiul, putina sare si putina apa si amestecam bine. Lasam couscousul sa se odihneasca pentru 5 minute si-l transferam in sita pentru aburi sau int-o strecuratoare pentru paste si o punem deasupra oalei in care fierbe carnea. Cand carnea a inceput sa fiarba punem morcovul si cartoful dulce. Dupa ce couscousul a stat la aburi cam 10 minute il transferam din nou intr-un bol, ii punem putina apa amestecand cu mainile pentru a desface boabele grisului si-l punem iar pe aburi. Facem inca o data aceasta operatiune dupa alte 10 minute. Cand morcovul este aproape fiert, punem dovleceii, zucchini, feniculul si lasam sa fiarbe bine legumele. Inainte cu 5 minute de a opri focul punem si nautul prefiert. Oprim focul si montam farfuria. Pe un platou mare punem couscousul sub forma unei piramide. De jur imprejur punem dovleceii, morcovii si carotoful dulce stand in picioare. Deasupra piramidei punem carnea si deasupra carnii foile feniculului. Punem si boabele de naut de jur imprejur si apoi turnam peste tot platoul din zeama in care au fiert carnea si legumele. Servim fierbinte alaturi de zeama pentru ca fiecare sa-si mai puna daca mai doreste .

Pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Couscous marocan cu pui (reteta video)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

JamilaCuisine 1

13.03.2013, 13:12

Sim0na, cu mare drag. Mereu mi-am dorit o sora

JamilaCuisine 1

13.03.2013, 13:13

Rocsi, multulmesc mult. Si mie imi plac retetele tale.

donpablo 1

23.11.2013, 10:47

Supertare, aveam oalele alea si nu stiam la ce sa le folosesc!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Oaie la groapa