Cozonac

de leoflori in Prajituri, 6 Iul 2009 | 6712 vizualizari

 

Gustos

 

INGREDIENTE

  • ingredientele pt. 2 cozonaci :
  • 1 kg. faina
  • 50 gr. drojdie proaspata
  • 250 gr. zahar
  • 500 ml. lapte ( + 2-3 linguri dc.aluatul nu este maleabil)
  • 200 gr. unt / marga topit + ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lgta rasa sare esenta rom,
  • vanilie,
  • coaja rasa portocala,
  • lamaie
  • Umpluturi :
  • rahat,
  • cacao + nuca
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:


Faina se cerne de 2 ori.

Incalzim laptele in care dizolvam zaharul + esenta vanilie.

Facem maiaua : desfacem drojdia cu putina faina si cateva linguri din laptele deja preparat, nu foarte fierbinte. Presaram faina si lasam la cald 15 minute, pana "se crapa" faina.

Galbenusurile le frecam bine cu sare + coaja portocala si/sau lamaie.

Adaugam maiaua peste faina cernuta, restul de lapte caldut, galbenusurile frecate si esenta rom.

Amestecam cu mana si framantam ajutandu-ne de grasimea (untul) topita, care trebuie sa fie calduta. Framantam cam 30 minute, pana ce aluatul se leaga si incorporam toata grasimea.

Acoperim cu un servet si lasam la crescut, la cald, cca 1 ora si 30 minute.


Pe masa unsa cu ulei, impartim aluatul in 4 parti egale.

Intind 2 foi, ung cu ulei, pun rahat, rulez pe fiecare si impletesc cate 2.


La fel procedam si pt. cel cu nuca.

Aici umplutura este : 3 albusuri le bat spuma, adaug 200 gr.zahar si le bat pana se intaresc iar.

Pun 4 linguri cu cacao + 100 gr. nuca macinata+ 1 lgta esenta rom.

Intind amestecul pe foi, rulez, impletesc, pun in tava.


Tavile sunt unse cu unt si tapetate cu hartie de copt unsa si ea cu unt.

Lasam iar la crescut in tavi, la cald 40 minute.

Ungem cozonacii cu un galbenus batut cu lapte. Presaram zahar, dam la cuptor.


Coacem in cuptorul in prealabil incins, 40-45 minute. In primele 15 minute nu deschidem usa cuptorului. Apoi putem intoarce tavile daca nu coace cuptorul uniform.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac 5541
retete culinare - Cozonac 5542
retete culinare - Cozonac 5543
retete culinare - Cozonac 5544
retete culinare - Cozonac 5545
retete culinare - Cozonac 5546
retete culinare - Cozonac 5547
retete culinare - Cozonac 5548
retete culinare - Cozonac 5549

COMENTARII (1)

tanyapatap 1

18.04.2014, 13:39

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tortellini cu carne si ardei

Tortellini cu...

ieri la 22:27

Tortellini cu prosciuto, ciuperci si sos de rosii, la cuptor

de Rocsi 9

Tortellini cu...

ieri la 20:28

Prajitura cu morcovi, nuci si afine

Prajitura cu...

ieri la 13:10