Cozonac

de ianculubita in Dulciuri, 18 Apr 2011 | 5300 vizualizari

 

Aceasta reteta este personala,nu am dat-o mai departe pana acum,nu din egoism,ci pentru faptul ca este diferita,si sunt persoane care nu ies din tipar;eu am inlocuit laptele cu iaurt;cine incearca aceasta reteta,va avea un cozonac fraged si pufos si dupa cateva zile daca mai ramane;daca incercati checul cu iaurt postat mai devreme,veti intelege ce am spus.

 

INGREDIENTE

  • 1kg de faina de buna calitate
  • 1cana de zahar
  • 1pachet de unt
  • 50g ulei
  • coaja de lamaie si portocala
  • 1fiola de esenta de vanilie
  • 4oua
  • 50g drojdie proaspata
  • 500ml iaurt
  • sare
  • 1cana nuci macinate
  • 2linguri cacao
  • 2linguri zahar pudra
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Toate ingredientele le scot pe masa de seara apoi faina cernuta o pun intr-un vas,drojdia o frec bine cu o lingura de zahar si putin lapte caldut,amestec cu 1lingura de faina si las la dospit;daca drojdia este foarte buna,in 10 min trebuie sa creasca;rastorn peste faina,de asemenea si ouale frecate foarte bine cu mixerul,impreuna cu un praf de sare,zahar,si aromele;amestec faina apoi incep sa pun iaurt cate putin;dupa ce aluatul este suficient de tare,incep sa-l framant,punand cate putina grasime calda(unt amestecat cu ulei);cu aluatul de cozonac,trebuie sa te porti "delicat",eu nu-l trantesc,nu-l "omor",daca stiti cum se face aluatul frantuzesc,asa procedez eu la framantat;toata aceasta operatie dureaza aproximativ 40-50min;

Pun un prosop peste vas si-l dau la loc cald si ferit de curent iar intr-o ora,este crescut;in acest timp,pregatesc tavile,eu pun hartie de copt,si umplutura,amestec nuca cu cacao si zahar(doar atat).Din aluatul crescut,rup bucatele,le aplatizez cu palmele,pun nuca,rulez,impletesc cate doua si le pun in tavi;las din nou sa creasca si in tavi,ung cu galbenus,deasupra pun diferite seminte de in sau susan si dau la cuptor 30-40min,depinde de cuptor,facand testul cu scobitoarea.Succes!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac 99290
retete culinare - Cozonac 99291

COMENTARII (14)

ianculubita 1

19.04.2011, 07:50

Multumesc si ma bucur ca nu sunt singura care foloseste iaurt la cozonac;

elena1988 1

21.04.2011, 09:44

Rux 1

24.04.2011, 16:27

Scumpa mea, am facut cozonac orientandu-ma dupa reteta ta, am mai schimbat putin , foarte putin...dar a iesit fabulos! Iti multumesc din suflet si iti urez Paste Fericit!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18