Cozonac

de nyana in Prajituri, 24 Noi 2009 | 19080 vizualizari

 

specialitatea casei mele

 

INGREDIENTE

  • 3 kg faina
  • 1 litru lapte
  • 900g zahar
  • 2 pachete unt(2x250g)
  • 250 g drojdie(3 cuburi a 50 g)
  • 15 oua
  • esente de vanilie si coaja de lamaie
  • 3 lingurite sare
  • crema:10 albusuri, ness/cacao, nuca pisata,stafide, rahat, zahar dupa gust
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Se separa ouale 10 albusuri se dau deoparte pt crema de cozonac, 5 albusuri se bat spuma cu cele 3 lingurite de sare, 15 galbenusuri se bat separat.

Zaharul se topeste in lapte si se lasa la racit.

Maiaua se face cu 50 ml lapte, o lingurita zahar,drojdia si cu faina se bate bine bine ca sa iasa k o smantana apoi se lasa la crescut acoperita cu un prosop.

Cand maiaua a cresut se rastoarna in mijlocul fainii si se incepe framantatul adaugand treptat coaja de lamaie , esenta de vanilie, laptele caldut framantand din margine spre mijloc, se pun ouale intai albusurile apoi galbenusurile apoi cand s-au omogenizat bine se ia untul (lasat la caldura sa se inmoaie) si framantam tot de pe margine spre mijloc. Dupa ce am terminat de adaugat untul framantam cu uleiul un pic caldut. Trebuie framantat bine pana se desface de pe maini, se bate coca cu pumnul ptr a iesi aerul din ea. Se framanta aproximativ o ora, apoi se pune la caldura acoperita cu un prosop gros si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Crema: cele 10 albusuri se bat spuma cu zaharul( dupa gust) se adauga ness/ cacao si nuca pisata se amesteca bine pana iese o crema destul de  consistenta.

Pentru un cozonac folosim coca cat luam in doi pumni pentru a nu depasi jumatate din tava ( daca este mai mult de jumatate coca in tava nu se coace bine).

Se intinde coca de cozonac (groasa cat un deget mic) se unge cu crema de ness/ cacao se adauga stafide si rahat  se ruleaza si se aseaza in tava bine unsa cu unt.

Se mai lasa la crescut si inainte de a  baga la cuptor se unge cu un ou batut.

Se coace la foc mic 15 minute si se da aragazul pe treapta 2 inca 25 minute(40 minute)

Pofta buna

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac 11122
retete culinare - Cozonac 11123

COMENTARII (14)

Bya Ralu 1

11.04.2012, 19:16

alexa_poe 1

15.04.2014, 13:42

pentru cati cozonaci sunt ingredientele?pentru toti care sunt in imagine?

adela_64 1

15.04.2014, 14:34

Arata super! Felicitari, dar vezi c-ai gresit cantitatea de drojdie. 3x50=150 nu 250. Eu mi-am data seama ca sunt "experta" dar face una care n-a facut cozonac in viata ei si pune 250 de grame de ii sar cozonacii din tava! Poop si felicitari!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21