Cozonac

de BuniMaria in Dulciuri, 30 Dec 2009 | 6505 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1kg.faina trei zerouri
  • 300 g.zahar
  • 200 ml.ulei
  • 50 g unt
  • 50 g smantana
  • 500 ml. lapte
  • 5 oua
  • 1 lingurita sare
  • 20 g zahar vanilinat sau esenta de vanilie
  • 50 g. drojdie
  • 10 ml esenta de rom
  • 20-30 g.coaja  rasa de lamaie si portocala
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g rahat
  • 1 lingura cacao
  • albusurile care au ramas
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Se cerne faina in vasul de framantat,se face maiaua:2linguri de faina se oparesc cu 50ml.lapte fierbinte intr-un vas,Se amesteca bine laptele cu faina sa rezulte o pasta moale,se lasa la racit,apoi se adauga drojdia si se amesteca bine,se acopera si se lasa la cald sa creasca.Odata cu laptele se pune si 1 lingura de zahar si 1lingurita sare.Pana creste maiaua ,se separa galbenusurile de albusuri punandu-se in doua vase separate.Se bat bine galbenusurile cu zaharul si se pun in vasul cu faina, apoi .se adauga maiaua crescuta,se pun mirodeniile,apoi laptele se pune treptat pana se incorporeaza faina.Se framanta aluatul,adaugandu-se o treime din albusurile batute spuma.Se framanta cam un sfert de ora .dupa care se adauga treptat grasimile.Se topeste untul,se incalzeste smantana ,si se adauga putin cate putin,apoi se adauga uleiul tot treptat.Sa avem grija ca toate ingredientele sa fie caldute.Aluatul se framanta bine de cineva cu forta ,aducandu-l dinspre margine spre centru.Se lucreaza la el cam 45 de minute si e gata cand se desprinde de pe maini si de pe vas.Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la crescut.Sa avem grija sa fie cald in bucatarie.In timp ce creste aluatul,pregatim umplutura.In nuca macinata se pune restul de albus,100gzahar ,1lingura de cacao,10mlesenta de rom.Se amesteca bine compozitia,apoi se taie rahatul bucati subtiri.Se imparte aluatulin 4 parti egale,se intinde foaia dreptunghiular ,se pune nuca ,se intinde ,iar deasupra se pune rahatul,impartindu-se in 4,ca si nuca Se ruleaza foiile si se impletesc doua cate doua.Se ung tavile,se pune hartie de copt,ca sa nu se arda ,se pun cozonacii in tavi si se lasa iar la crescut vreo jumatate de ora,se ung cu ou batut,si se presara zahar tos.Se dau in cuptorul incins se lasa la copt 50 min.Dupa 0 jumatate de ora se intorc tavile.Atentie!cuptorul e incins la inceput ,dar dupa 10-15min.se regleaza la foc mediu sau mic ,depinde de cuptor cum coace.

 

TIPS-URI

1

Din nuca,cacao si albusurile batute spuma se face ca o crema

2

E important ca ouale sa fie scoase din frigider cu 24 ore inainte de pregatire.,faina sa stea la cald,iar laptele caldut.Ca sa fie fraged aluatul eu framant cu chisleag, adica laptele e pus la prins cu..    2-3 zile inainte.Ca sa-l putem lucra usor ,aluatul sa fie mai consistent ,adica mai vartos cum am spune noi moldovenii.

COMENTARII (4)

Teo 1

31.12.2009, 19:30

BUNIMARIA ,ma bucur ca astazi am concurat la cozonac;sunt sigura ca ,e mai bun cel facut de o moldoveanca;felicitari, si ''La multi ani!''

aziz 1

07.04.2011, 17:20

ce bunatate si ce frumosssss am mirosit eu ca vine din zona mea

Zamfira 1

25.08.2012, 21:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!