Cozonac

de Teo in Dulciuri, 30 Dec 2009 | 6402 vizualizari

 

un desert nelipsit din casa mea de sarbatori....

 

INGREDIENTE

  • 3 kg faina
  • 1 1/2 l lapte
  • 1 kg zahar
  • 8 oua
  • 2 lamai
  • 1 praf de sare
  • drojdie cat 2 nuci
  • 1 pachet praf de copt
  • 1 pahar de ulei

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Cantitatile prezentate sunt pentru 6 forme de cozonac.


Se pun la dospit 100 g zahar, 1 ou, drojdia, ingrosate cu faina.


Intre timp se dizolva zaharul pe foc unde s-a asezat laptele.


Coca se framanta doar cu galbenusurile, albusurile se folosesc la crema.


Dupa ce s-a dizolvat zaharul in lapte si s-a dospit maiaua se framanta coca, avand grija sa nu opariti drojdia.


La sfarsit se adauga galbenusurile, coaja de lamaie, praful de sare si uleiul. Dupa ce am terminat de framantat se rupe coca in 8-10 bucatele si se framanta din nou. Se acopera si se lasa la dospit 1 ora.


Intre timp pregatim CREMA din:


8 albusuri


10 linguri de zahar


coaja rasa de portocala


1 pachet de cacao


200 g nuca macinata


200 g stafide


1/2 kg rahat


esenta de rom


Se bat albusurile cu zaharul apoi se ingroasa cu celelalte ingrediente.


Se intinde o foaie peste care punem crema, apoi o rulam; la fel procedam si cu a doua foaie. Se trece apoi la impletirea cozonacului. Se lasa in tava o jumatate de ora la dospit. Se ung cu ou si se presara zahar. Ultimii 2 cozonaci se aseaza mai tarziu in tava ca sa nu se treaca cu dospitul (poate cand sunt aproape copti primii).





 

TIPS-URI

1

Praful de copt ii ajuta sa se coaca bine in mijloc.

2

Cozomacul se incearca daca s-a copt cu un betisor (de la matura) pe care am infasurat ata subtire. Daca ramane coca pe ata mai trebuie lasati in cuptor.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac 12967
retete culinare - Cozonac 12968
retete culinare - Cozonac 12969

COMENTARII (49)

Ina 1

20.06.2010, 11:23

cred ca-mi trebuie, ca nu-mi aduc aminte cum e asta

Teo 1

19.01.2015, 21:54

Multumesc pentru sprijin!

Teo 1

19.01.2015, 21:54

Multumesc pentru sprijin!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

8300 puncte

8010 puncte

7010 puncte

4840 puncte

Ina 7

4370 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Dulceata de ardei iute
  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!