Cozonac

de Gusti in Dulciuri, 1 Mai 2009 | 29652 vizualizari

 

“Nu putea sa fie Paste fara cozonac nu? Iata si o reteta pregatita de mine”, spune Sabina.

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina
  • 50g drojdie
  • 250g zahar
  • 550ml lapte
  • 200g ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
  • umplutura dupa preferinta: rahat, stafide, nuci, mac, etc
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Intr-un castron mare mare cernem faina de doua ori sa fie mai pufoasa. Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia.

Pregatim apoi maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.

Galbenusurile le frecam cu sare, coaja de lamaie si portocala.

Adaugam maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile dar amestecam cu mana si incepem incet sa framantam, adaugand treptat putin cate putin uleiul care trebuie sa fie caldut.

Si frantam si framantam asa timp de 30 minute, impaturind aluatul sau il iau in mana si apoi il trantesc de castron. Aici a fost mama care a tinut bine de mega covatica de lemn ca alfellll :).

Acoparim castronul cu un servet curat si lasam aluatul la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate. Intre timp pregatim tavile care trebuie sa fie la temperatura camerei si le acoperim cu hartie de copt.

Luam aluatul crescut si il impartim in doua pentru cei doi cozonaci si mai impartim fiecare jumatate totin doua.

Intindem cate doua cate doua foile de aluat pe o pelicula fina de ulei, le adaugam umplutura si rulam.

Impletim cate doua si mai lasam la crescut in tava vreo 40 minute.

Ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte cozonacii si ii presaram cu zahar, mac sau susan.

Cozonacii ii coacem aproximativ 40-50 de minute.


De mentionat: aceasta retetea am gasit-o pe un blog culinar, cel al Gabrielei Cara. Am pus in aplicare reteta si a iesit o minunatie de cozonac.


Multumesc!


Paste Fericit tuturor Bucatarasilor!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac 1925
retete culinare - Cozonac 1926
retete culinare - Cozonac 1927
retete culinare - Cozonac 1928
retete culinare - Cozonac 1929
retete culinare - Cozonac 1930
retete culinare - Cozonac 1931
retete culinare - Cozonac 1932
retete culinare - Cozonac 1933

COMENTARII (14)

naomy 1

19.04.2014, 01:07

Minunat! si delicios ,nu pot sa nu-l incerc

vivi83 1

19.04.2014, 01:18

am incercat reteta, este un cozonac extraordinar, foarte bun. si nu am framantat 30 de minute si a crescut mai repede de o ora. multumesc

Panacris 1

20.12.2015, 10:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Mena
  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

  • 28

    MI

  • 29

    J

  • 30

    V

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!