Cozonac

de nacularisa in Dulciuri, 3 Mai 2014 | 2895 vizualizari

 

Este o reteta absolut gustoasa de cozonac,foarte aromat si dulce si pufos.V-o recomand cu drag!

 

INGREDIENTE

  • pentru 3 kg de faina:
  • 900 g zahar,
  • 600 g smantana foarte grasa,
  • 1 l lapte,
  • 1 cub mic de drojdie( drojdie pudra acelasi gramaj),
  • 15 oua,
  • 3 lg rase de untura (netopita),
  • 200 ml ulei,
  • 3 lgt rase de sare,
  • Vanilie,
  • rom,coaja de portocala,de lamaie,
  • rahat,nuca macinata
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

In 250 ml de lapte clocotit se pune faina pana iese ca un terci mai gros,amestecandu-se bine sa nu iasa cocoloase,apoi dupa ce devine caldut,cat sa tolereze degetul,se adauga drojdia amestecata cu 2 lg de zahar,se amesteca maiaua si se pune un prosop lasandu-se sa creasca,pana ce formeaza bule.

Cernem faina intr-un lighean,punem maiaua intr-un colt al ligheanului,se pun si galbenusurile frecate cu sare si 100 g de zahar,restul de zahar se dizolva in laptele caldut,smantana,untura,uleiul si mirodeniile.Se framanta foarte bine si se lasa la crescut.

Nuca macinata(1 cana/ cozonac) se amesteca cu 2-3 lg cacao,cu albusurile batute spuma si zahar(dupa gustul fiecaruia),vanilie,rom,1/2 praf de copt stins cu lamaie.Daca umplutura e prea inchegata se adauga putin lapte cald.Ea nu trebuie sa fie nici foarte moale pentru a nu curge.

Rahatul il taiem cubulete  potrivite

Aluatul se imparte in 3,iar fiecare parte in 2.

Luam fiecare bucata si o intindem suficient cat sa ne rezulte la final un sul putin mai mare decat tava,pentru ca in urma impletirii celor 2 suluri,lungimea se va micsora.

Punem umplutura ,asezam rahat si rulam foarte bine si strans pentru a nu forma bule de aer,ulterior impletim cele 2 suluri,avand grija la capete sa le lipim bine sa nu se desfaca si il asezam in tava,lasandu-l la crescut pana ajunge aproape la inaltimea tavii.

Daca sarim peste acest lucru,s-ar putea ca acestia la cuptor sa crape.

Si dupa ce au crescut suficient,ii ungem cu un ou si presaram pe deasupra zahar,sau orice altceva dupa preferinte.Se lasa 30' la foc potrivit,apoi putin mai mare pana ce trece proba scobitorii( cca 60' in total ; depinde de cuptorul fiecaruia).

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu crema de mac si rahat