Cozonac ardelenesc cu nuca

de amalia01 in Prajituri, 23 Ian 2013 | 6542 vizualizari

 

O reteta de la bunica.

 

INGREDIENTE

ALUAT:

  • 1 kg făină
  • 5 ouă
  • 50 g drojdie proaspata
  • 200g zahăr
  • 500ml lapte
  • 8 lingura ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingurita sare
  • 2 pliculete zahăr vanilat
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie

UMPLUTURA:

  • 500 g nucă măcinată
  • 4 albus batut 
  • 350 g zahăr 
  • 1 gălbenuș pentru uns
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac ardelenesc cu nuca:

- din drojdie, o lingura de zahar ,un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia;

- intre timp , se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua;

- adaugi pe rand galbenusurile ...peste care presari un praf de sare( asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg;

- framanti in continuare adaugand treptat laptele,zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic(cca 20 de minute);

- acoperi cu un prosop apb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute , la caldura;

- intre timp, bati cele 4 albusuri ramase spuma, impreuna cu zaharul si adaugi nuca;

 

- dupa ce a dospit aluatul,il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin;

- intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei ,in foaie subtire(de un deget);

- intinzi jumatate din cantitatea de umplutura cu nuca si apoi rulezi cu grija;

- asezi ruloul in tava de cozonac unsa cu ulei;

- procedezi la fel si cu cealalta jumatate de ingredinte;

- acoperi tavile cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute;

- in acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt;

- ungi cozonacul cu galbenus;

- lasi la copt cam 45 de minute;

- il scoti imediat din tava si il  acoperi cu prosopul;

- il lasi sa "mearga la moara" 10 minute, apoi il poti taia si savura!

 

COMENTARII (14)

Angelina_Elena 1

24.01.2013, 23:22

super bun!

amalia01 1

25.01.2013, 08:34

il puteti incerca si cu alte umpluturi.mie imi place cu mac si stafide sau rahat.

diaconta 1

10.03.2013, 00:37

La multi ani Amalia

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41