Cozonac ardelenesc cu nuca

de amalia01 in Prajituri, 23 Ian 2013 | 18444 vizualizari

 

O reteta de la bunica.

 

INGREDIENTE

ALUAT:

  • 1 kg făină
  • 5 ouă
  • 50 g drojdie proaspata
  • 200g zahăr
  • 500ml lapte
  • 8 lingura ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingurita sare
  • 2 pliculete zahăr vanilat
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie

UMPLUTURA:

  • 500 g nucă măcinată
  • 4 albus batut 
  • 350 g zahăr 
  • 1 gălbenuș pentru uns
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac ardelenesc cu nuca:

- din drojdie, o lingura de zahar ,un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia;

- intre timp , se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua;

- adaugi pe rand galbenusurile ...peste care presari un praf de sare( asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg;

- framanti in continuare adaugand treptat laptele,zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic(cca 20 de minute);

- acoperi cu un prosop apb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute , la caldura;

- intre timp, bati cele 4 albusuri ramase spuma, impreuna cu zaharul si adaugi nuca;

 

- dupa ce a dospit aluatul,il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin;

- intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei ,in foaie subtire(de un deget);

- intinzi jumatate din cantitatea de umplutura cu nuca si apoi rulezi cu grija;

- asezi ruloul in tava de cozonac unsa cu ulei;

- procedezi la fel si cu cealalta jumatate de ingredinte;

- acoperi tavile cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute;

- in acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt;

- ungi cozonacul cu galbenus;

- lasi la copt cam 45 de minute;

- il scoti imediat din tava si il  acoperi cu prosopul;

- il lasi sa "mearga la moara" 10 minute, apoi il poti taia si savura!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac ardelenesc cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (14)

Angelina_Elena 1

24.01.2013, 23:22

super bun!

amalia01 1

25.01.2013, 08:34

il puteti incerca si cu alte umpluturi.mie imi place cu mac si stafide sau rahat.

diaconta 1

10.03.2013, 00:37

La multi ani Amalia

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tiramisu (reteta originala)