Cozonac cu cacao, nuca si rahat

de marianascarlat in Dulciuri, 13 Iun 2013 | 818 vizualizari

 

Ca sa va indulcesc, va invit sa serviti cate o felie din deliciosul cozonac pe care l-am confectionat azi noapte.

 

INGREDIENTE

  • 100g unt
  • 2 oua
  • 150g zahar
  • 200ml lapte
  • 650g faina
  • un pachetel drojdie uscata-7g
  • vanilie
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • umplutura:
  • 3 albusuri
  • 100g zahar
  • 150g nuci macinate
  • 200g rahat
  • 4 linguri de cacao
  • vanilie
  • Pentru uns:
  • un galbenus
  • o lingura de lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu cacao, nuca si rahat:

Laptele, untul, zaharul, vanilia si coaja rasa de lamaie si portocala le-am pus toate intr-un ibric si le-am pus pe foc, amestecand intr-una sa se topesca zaharul si untul. Nu le-am lasat prea mult, doar pana s-a incalzit putin laptele. Am luat ibricul de pe foc si am amestecat pana am crezut ca s-a topit tot zaharul si untul.

Continutul ibricului l-am rasturnat in cuva masinii de facut paine. Peste el am pus faina cernuta, iar deasupra drojdia. Am setat masina la programul de framantat si dospit si am lasat aluatul in grija ei.

Intre timp eu am pregatit umplutura. Am batut cu mixerul albusurile spuma, am adaugat zaharul cate putin si am batut bine. Apoi am adaugat cacaoa,  nucile macinate, praful de vanilie amestecand cu un tel para.

Cand masina si-a terminat programul, am scos aluatul pe masa de lucru si l-am impartit in patru guguloaie. Fiecare guguloi l-am intins cu un sucitor, dandu-i o forma dreptunghilara, am pun  cateva linguri de umplutura pe care am intins-o pe tot dreptunghiul, am pus deasupra mai multe bucatele de rahat taiate cum m-a taiat capul, le-am rulat si le-am impletit cate doua. Apoi am pus sulurile obtinute in doua tavi de cozonac unse cu unt si presarate cu faina si le-am acoperit cu un prosop curat. Am lasat cozonacii la crescut cam o jumatate de ora.

Intre timp am  aprins cuptorul de la aragaz si l-am lasat sa se incalzeasca si sa fie cald si pentru aluat. Dupa o jumatate de ora, am uns cozonacii cu galbenus frecat cu un pic de lapte si am bagat tavile in cuptor pret de 45 de minute. Am facut proba cu scobitoarea care a ramas curata. Cozonacii i-am lasat de s-au racit in forme acoperiti cu un prosop. Apoi i-am scos, i-am pus  pe un fund de lemn, tot acoperiti.

Au iesit o bunatate! Frumosi si gustosi!

 

TIPS-URI

1

N-am poze cu toate operatiile ca era noapte.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac cu cacao, nuca si rahat 236244
retete culinare - Cozonac cu cacao, nuca si rahat 236245
retete culinare - Cozonac cu cacao, nuca si rahat 236246
retete culinare - Cozonac cu cacao, nuca si rahat 236247
retete culinare - Cozonac cu cacao, nuca si rahat 236248
retete culinare - Cozonac cu cacao, nuca si rahat 236249

COMENTARII (23)

Teo 1

13.06.2013, 23:01

Uite fata care a stiut sa sarbatoreasca...!bravo!

diana_k 1

14.06.2013, 08:26

Sim0na 1

14.06.2013, 11:28

Cine nu doarme, face minunatii de cozonaci!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S