Cozonac cu crema de nuca

de Bucataras Medi in Dulciuri, 18 Mai 2015 | 4682 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 650 g faina
  • 340 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 1 ou
  • 100 g unt topit
  • 34 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru umplutura
  • 300 g nuca macinata
  • 80 g unt
  • 100 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita cacao
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru uns
  • 1 galbenus
  • 2 linguri cu lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu crema de nuca:

Pregatim mai intai maiaua. Intr-un bol amestecam drojdia faramitata cu o lingura  de zahar si una de faina. Adaugam circa 1/2 cana de lapte caldut si amestecam.. Lasam la crescut circa 10-15 min sau pana isi dubleaza volumul. Cernem faina printr-o sita cu gauri mici. Punem zaharul si zaharul vanilat in laptele caldut(nu fierbinte!!!) si amestecam pana la dizolvare. Batem bine oul cu un praf de sare. Peste faina cernuta punem maiaua,apoi oul batut si coaja rasa de lamaie. Turnam laptele putin cate putin,apoi esenta de rom  si framantam. Untul il topim si apoi il lasam la racit. Adaugam treptat untul si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il dam la cald pana cand acesta isi dubleaza volumul(circa 1 ora).
In acest timp ne ocupam de umplutura.
Punem untul la topit apoi adaugam laptele si lasam sa dea in clocot.
Luam de pe foc si lasam la racit.
Intr-un bol mai mare amestecam nucile,zaharul,zaharul vanilat, scortisoara si cacao.
Turnam amestecul de lapte cu unt racit si amestecam pentru o buna omogenizare.
Batem bine galbenusul si il incorporam in amestec.
Cand aluatul este gata il punem pe masa de lucru unsa cu ulei.
Impartim aluatul in patru parti cat de cat egale.
Intindem 4 foi dreptunghiulare ,groase de circa 0,5 cm si lungi in functie de forma in care urmeaza sa coacem cozonacul.
Impartim umplutura cu care urmeaza sa umplem cozonacul tot in patru.
Punem pe fiecare bucata de aluat cate o portie de umplutura.
Rulam.
Se formeaza 4 suluri pe care le impletim doua cate doua.
Tapetam 2 tavi cu hartie de copt si asezam in fiecare cate un cozanacel.
Se lasa la crescut,la cald si acoperiti cu un prosop de bucatarie circa 30 min.
Batem galbenusul cu laptele si ungem cozanaceii. Se da la cuptorul preincalzit circa 45-50 min. la 180 grade(trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie frumos rumeniti)
Dupa ce s-au copt se scot din cuptor ,se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.
Se scot din tava si se feliaza.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de nuca" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu gem si nuca