Cozonac cu fructe uscate

de Gicuta69 in Dulciuri, 6 Dec 2015 | 2038 vizualizari

 

Un cozonac pufos si aromat ,cozonac preparat cu faina de grau proaspat macinat...prea bun, prea ca la tara! Pentru Mos Craciun :)

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • un ou intreg+2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 80 g unt
  • 50 ml ulei
  • 200 g fructe uscate (stafide,goji,ananas,coaja portocala confiata)
  • un pliculet drojdie uscata(7 g)
  • coaja de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 lgt.esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • un ou
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu fructe uscate:

Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut,1/2 lgt zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute.

Restul de lapte l-am pus  intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte.

Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele  racorit, impreuna cu esenta de rom.

Am pus untul si uleiul la incalzit. Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte..

Intr-un castron mare am cernut faina, am facut o gropita in mijloc cu mana si am pus drojdia, compozitia de oua si lapte, jumatate din unt si ulei si coaja de lamaie.

Am amestecat pana s-au incorpororat toate ingredientele, apoi am rasturnat aluatul pe masa si am framantat bine 45 de minute, adugand treptat restul de ulei si unt. Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios

Am intins aluatul cu mana ,am presarat fructele uscate, am impaturit  si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform.

Am pus aluatul in castron l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (cca o ora ).

Dup ce  aluatul a crescut, l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. Am impartit aluatul in doua, am dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire.

Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, dupa care l-am uns cu ou batut.

L-am copt cca 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu.

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415605
retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415606
retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415607
retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415608
retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415609
retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415610
retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415611
retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415612
retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415613
retete culinare - Cozonac cu fructe uscate 415614

COMENTARII (20)

Catalina L 1

07.12.2015, 14:08

ce frumuseteeeeeeeeee

miki_a 1

07.12.2015, 14:57

Waw, Gicuta, nu te lasi deloc! Ce minunatie de cozonac ai pregatit pentru Mos!

Rux 1

08.12.2015, 22:31

Ce deliciu!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S