Cozonac cu mac

de Ana_Maria269 in Dulciuri, 16 Apr 2012 | 3479 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • un kg de faina
  • 350 g de zahar
  • 200 g grasime compusa din : 125 g ulei + 75 g unt
  • 500 ml de lapte
  • 60 g drojdie
  • 4 oua
  • 200 g de mac + 150 g zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu mac:

Se cerne faina intr-un castron mare. Din 500 ml de lapte se iau cam 100 g si se fierb, iar intr-un colt al castronului, se amesteca cu putina faina. Drojdia faramitata se amesteca cu o lingura de zahar si o mica cantitate de lapte cald. Se lasa la dospit cam 15 min. Daca nu creste, se cumpara alta drojdie si se face alta maia. 

In celalalta parte a castronului se amesteca faina cu maiaua crescuta. In restul de lapte incalzit se dizolva cele 350 g de zahar in care punem coaja de portocala si de lamaie. Incepem sa amestecam punand treptat laptele.Batem 2 oua intregi + 2 galbenusuri si un praf de sare, si le adaugam in compozitie. 

Incalzim grasimea si o adaugam treptat pe masura ce framantam aluatul,( maxim 15 min). Il acoperim si il lasam la crescut 1 ora maxim 2. 

Compozitia de mac se macina la rasnita de cafea si se amesteca cu 150 de g de zahar. 

Cand a crescut, se imparte in 4, se pune pe masa unsa din abundenta cu ulei. Din fiecare sfert se formeaza un dreptunghi care se umple cu 1/4 din mac. Se face un sul din fiecare sfert. Doua suluri se  impletesc si pe pun tava tapetata cu unt si faina. Se mai lasa la caldura la crescut cel putin o ora, dupa care se lasa la cuptorul incalzit aprox. 50 de min. -o ora.

Cand sunt calzi, se ung cu albusul batut ( ramas de la cele 2 oua de la care am folosit doar galbenusul) si se presara cu zahar tos. 

TIPS-URI

1

Castronul trebuie sa fie de plastic

2

Totul la temperatura camerei

3

Se foloseste lingura de lemn

4

La oparirea fainii si la maia(drojdie) se foloseste lapte din cantitatea initiala de 500 ml.

5

Daca aluatul este moale, va creste mai repede, dar este posibil sa dea inapoi la copt, iar daca este mai tare, va creste mai greu, dar nu va da inapoi ( este de preferat)

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu mac" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cozonac traditional pufos