Cozonac cu mac

de Ghinnni in Dulciuri, 10 Apr 2010 | 7583 vizualizari

 

Cozonacul cu mac este preferatul meu...bunica il face dumnezeieste...eu l-am facut pentru prima oara acum cateva zile ... pentru Paste...

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat:
  • - 1 kg faina;
  • - 150 gr zahar
  • ;- 600 ml lapte (grasimea de 1,5%);
  • - 4 oua; 
  • - 50 gr drojdie; 
  • - 100 gr margarina;
  • - 2 pliculete
  • - zahar vanilat;
  • - 1 esenta rom;
  • - 1 lingurita de coaja de lamaie;
  • - 1 lingurita de coaja de portocala;
  • - 1 lingurita cu sare. 
  • Umplutura
  • - 200 gr mac macinat;
  • - 100 gr zahar pudra;
  • - 1 lingurita cu ulei.
  • Pentru uns
  • -3 linguri cu ulei pentru unsul tavilor;
  •  -1 ou mixat. 
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu mac:

 


1. intai si-ntai am facut maiaua: am incalzit (nu fiert) 2-3 linguri de lapte, in laptele incalzit am pus o lingura de zahar si drojdia...
...am turnat faina intr-un castron si am facut o gaura in mijloc...apoi am turnat maiaua in gaura din mijlocul fainii si am lasat-o la dospit 10-15 minute...

2. ...cand maiaua a devenit spumoasa...am adaugat laptele, zaharul si o lingurita cu sare si asa am inceput prima etapa de framantare...

3. mixam 4 oua, adaugam pliculetele cu zahar vanilat, esenta de rom, coaja de lamaie si pe cea de portocala...

4. ...adaugam ouale mixate la aluat si framantam...

5. topim margarina si o adaugam la aluat si iar framantam..

6. acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore...aluatul trebuie sa se dubleze in volum.

7. pregatim umplutura: macinam macul...odata macinat il amestecam cu zaharul pudra...

8. cand aluatul e crescut...il impartim in trei parti egale... luam fiecare bucata de aluat si o intindem...apoi peste foaia de aluat punem macul ...iar peste mac punem putin ulei pentru a "inghega" umplutura...

9. rulam aluatul usor ca sa nu iasa umplutura si il bagam in tava unsa cu ulei...apoi ungem cozonacul cu ou batut ai il lasam la dospit pentru aproximativ 15 minute...

10. punem cozonacul la cuptor pentru 1 ora...se verifica din cand in cand, dar nu in primele 10 minute...:d 

 

 

TIPS-URI

1

Concluzie...a iesit bun, dar nu foarte bun ... din cercetarile mele "post-productie" am concluzionat ca mai trebuia framantat...:d

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac cu mac 25735
retete culinare - Cozonac cu mac 25736
retete culinare - Cozonac cu mac 25737
retete culinare - Cozonac cu mac 25739
retete culinare - Cozonac cu mac 25741
retete culinare - Cozonac cu mac 25742
retete culinare - Cozonac cu mac 25743
retete culinare - Cozonac cu mac 25744
retete culinare - Cozonac cu mac 25745
retete culinare - Cozonac cu mac 25746
retete culinare - Cozonac cu mac 25747
retete culinare - Cozonac cu mac 25749
retete culinare - Cozonac cu mac 25750
retete culinare - Cozonac cu mac 25751
retete culinare - Cozonac cu mac 25752
retete culinare - Cozonac cu mac 25753
retete culinare - Cozonac cu mac 25754
retete culinare - Cozonac cu mac 25755

COMENTARII (5)

Ghinnni 1

10.04.2010, 21:26

Fetelor! Sunteti suuuper dragutze! Va multumesc!!!
Da, eu am crescut la Brasov, nu-i chiar Ardeal, dar e la limita. Bunica mea a primit reteta de la o sasoaica...am observat ca nemtii au muulte variante de prajituri cu mac....

nadina73 1

11.04.2010, 22:59

foarte bun,felicitari

mihaelar63 1

12.04.2010, 14:41

macul e preferatul meu

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55