Cozonac cu nucă

de sisterskitchen in Prajituri, 10 Dec 2012 | 1957 vizualizari

 

Pentru prepararea cozonacului s-a dovedit din nou un ajutor de nădejde cartea lui Radu Anton Roman – “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. În carte sunt prezentate mai multe reţete de cozonac, dintre care noi am ales una pe gustul nostru. Aceasta este a doua experienţă a noastră cu frământatul cozonacilor şi ne iese din ce în ce mai bine, pe cuvânt! Acum ştim deja ce au nevoie ca să crescă mari, pufoşi şi să iasă gustoşi
*Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei,se pot scoate din frigider cu o seară inainte.
Aluatul trebuie să fie un pic lipicios şi elastic, dar să nu se lipească de vas sau de mâini.
Foarte important: În bucătarie trebuie să fie foarte cald şi să nu fie deloc curent.
O regulă de aur spune că uşa cuptorului nu se deschide sub nici o formă în primele 15 minute de coacere. Altfel, cozonacul va “da înapoi” şi toată munca depusă va fi zadarnică.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 1 kg făină
  • 600 ml lapte + 200 ml pentru maia
  • 1 lingură mare extract de vanilie
  • 1 lingură mare esenţă de rom
  • 1 pachet unt (200 g) + 50 g pentru uns tăvile
  • 2 linguri coajă rasă de lămaie şi portocală (proaspete)
  • 8 gălbenuşuri
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 200 g zahăr
  • 60 g drojdie proaspătă
  • Ingrediente pentru umplutură:
  • 8 albuşuri
  • 400 g zahăr
  • 2 linguri de rom
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 4 linguri cacao
  • 300 g nucă măcinată
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă:

1. Se desfac 3 linguri de făină într-un pahar cu lapte clocotit, se lasă la răcit. Drojdia se amestecă cu 1 linguriţă de zahăr şi se freacă până devine pastă. Se lasă 5 minute să crească, după care se pune peste amestecul de făină şi lapte. Se lasă să crească la cald, 20 de minute, până îşi dublează volumul.

2. Se separă gălbenuşurile, se freacă întâi cu sare, apoi cu zahăr, coaja de citrice, esenţa şi extractul, uleiul şi 1/2 pachet de unt (topit)

3. Se toarnă maiaua peste toate acestea, se adaugă şi laptele călduţ şi iar se amestecă.

4. Se cerne făina şi se adaugă, puţin câte puţin, peste amestecul de gălbenuşuri.

5. Se frământă aproximativ 40 de minute, până se desprinde aluatul de mâini.

6. Se adăugă şi untul rămas, tot topit.

7. Acum aluatul nu se mai frământă, ci se tot împătureşte, să adune aer, până s-a incorporat tot untul.

8. Se lasă să crească la cald, 1/2 de oră, până îşi dublează volumul

Între timp ne apucăm de umplutură.
- Se bat spumă tare albuşurile.

- Se combină cu zahărul,cele 4 linguri cu cacao,esenţa şi extractul de vanilie şi se bat până se întăresc iar.
- Se amestecă şi cu miezul de nucă.

9. După ce aluatul şi-a dublat volumul, se împarte în 4, se întind cu mâna foi dreptunghiulare, cât tava. Se ung tăvile cu unt.

10. Se întinde umplutura pe fiecare foaie, se rulează şi se răstoarnă în forme.Noi am folosit tăvi cu diametrul de 26 cm lungime/înăltimea de 7 cm.

11. Se mai lasă să crească 15 minute, se ung cu ou bătut şi se presară zahăr granulat şi se dau la cuptorul încins bine, la foc potrivit, pentru aproximativ 50 de minute.

12. Când sunt gata, se lasă să se răcească bine 2-3 ore.

 

COMENTARII (17)

Lau 1

11.12.2012, 14:39

fain

mamaieelena 1

11.12.2012, 18:25

place

Rocsi 1

11.12.2012, 21:19

Ce pufos

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04