Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata

de Rux in Prajituri, 23 Dec 2012 | 1457 vizualizari

 

Un alt cozonac delicios pentru masa de sarbatoare...

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina( s-ar putea sa mai fie nevoie de putina)
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 5 galbenusuri
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 450 gr zahar pudra
  • 400 ml lapte
  • 200 gr unt
  • coaja de portocala rasa
  • 1 lingura de miere + 1 praf de vanilie
  • vanilie
  • un praf de sare
  • esenta de rom
  • un praf de scortisoara
  • un praf de anason
  • un praf de sofran de India
  • coaja de la doua portocale taiata cubulete
  • 200 gr nuca prajita si macinata
  • o cana plina de zahar pentru caramelizat( 250 gr)
  • 200 gr ciocolata( la alegere)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata:

Numai un singur cozonac l-am facut cu nuca si portocala caramelizata cel de al doilea l-am preparat numai cu caramel.

Toate ingredientele se scot din timp astfel incat sa nu fie nimic rece din frigider ci  toate la temperatura camerei.

Se cerne faina( neaparat) intr-un vas incapator( in care vom si framanta.Drojdia impreuna cu o lingura de zahar si o lingurita de faina se lichefiaza apoi se lasa in jur de zece minute la loc caldut.

Se face o adancitura in mijlocul fainii se pune drojdia, pe margine sarea. Apoi se adauga ouale, zaharul pudra, laptele caldut in care am pus toate aromele  impreuna cu untul moale( aproape topit) si se framanta bine aluatul in jur de 15 minute adaugand si cate o lingura de ulei pana le punem pe toate cele trei.

Se lasa acoperit vasul pana coca creste si isi dubleaza volumul.

Intre timp coaja bine spalata de la doua portocale se taie cubulete si se amesteca cu o lingura de miere si vanilie.

Caramelizam zaharul( cele 250 gr) intr-o cratita, apoi adaugam coaja de portocala si nuca prajita si macinata in prealabil. Lasam doua trei minute si luam vasul de pe foc, punem apoi la racit.

Intindem foaia sul si o impartim in doua, apoi fiecare bucata o taiem  in cinci parti sau sase parti in functie de marimea vasului. eu am preparat un cozonac mai mare si unul mai micut.

Fiecare bucata se umple cu ciocolata bucatele si se aseaza apoi peste nuca caramelizata unele langa altele. Mai lasam la crescut in jur de 20 de minute la loc cald si apoi coacem la cuptorul incins la 180 de grade pentru 45 sau 50 de mnute sau poate pentru o ora in functie de cuptor. Ultimile zece minute puteti tine usa cuptorului intredeschisa sau acoperiti partea de deasupra a cozonacului cu foaia pergament unsa cu putin ulei. Cand scoatem din cuptor rasturnam imediat pe un platou avand grija sa desprindem usor marginile cu o paleta.

Taiem cand se raceste. Cozonacul l-am facut de proba caci maine este ziua de copt cozonaci :) asa ca cineva nu a mai avut rabdare si l-am rupt bucati( vezi foto :)))

 

TIPS-URI

1

Aveti rabdare sa coaceti bine cozonacul, poate dura chiar si o ora in functie de cuptor altfel va fi necopt la mijloc

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 194995
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 194996
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 194997
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 194998
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 194999
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 195000
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 195002
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 195003
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 195004
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 195005
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 195006
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 195007
retete culinare - Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata 195008

COMENTARII (28)

Rux 1

25.12.2012, 22:52

Multumesc mult! Sarbatori fericite!

corina241 1

26.12.2012, 15:30

Sa ai masa bogata si oameni dragi sufletului tau in zilele de sarbatoare!Minunate bucate ai gatit

Satisfyyourcravings 1

14.01.2013, 10:49

Wow! Foarte bine arată!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L