Cozonac cu nuca si cacao

de merisor in Prajituri, 24 Dec 2012 | 1728 vizualizari

 

Am facut doar doi cozonaci, fiind prea multe de facut am redus din fiecare, dar stiu ca voi repeta procedura si inainte de anul nou. Asa mi se intampla cand ies buni.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 5 galbenusuri
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 250 ml ulei
  • 450 ml lapte
  • 400 gr zahar
  • Coaja rasa de lamaie si portocala
  • Esenta de lamaie si portocala
  • Sare
  • 1 kg faina
  • Pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • Esenta de rom
  • 2 linguri faina
  • 150 gr nuca maruntita
  • Pentru uns:
  • 25 ml lapte
  • 1 lingura miere
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si cacao:

Pregatim toate ingredientele din timp, astfel incat sa fie la temperatura camerei

Incepem cu maiaua pe care o facem in felul urmator: punem 200 ml lapte la incalzit, iar intr-un bol frecam drojdia cu 100 gr zahar pana la lichefierea acestora.

Turnam laptele caldut, amestecam si punem putina faina cat sa rezulte ca o smantana mai subtire. 

Acoperim bolul si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Radem coaja de la o portocala si de la o lamaie.

Restul de lapte il punem la incalzit cu restul de zahar, adaugam cojile rase de lamaie si portocala, putina sare si lasam pe foc pana la dizolvarea zaharului.

Cernem faina in vas in care vom lucra.

Intr-un bol separam  albusurile de galbenusuri.

Albusurile le pudram cu putina sare si le dam la rece.

Facem o gaura la mijlocul  fainei ridicand-o pe aceasta pe marginile vasului si punem galbenusurile, apoi putin ulei si amestecam incet, apoi incepem sa turnam laptele caldut  si incorporam incet din faina. Mai punem din cand in cand si din ulei, avand grija sa mai pastram si pentru final.

Punem si maiaua si amestecam totul in vas, dupa care rasturnam pe masa de lucru infainata si incepem sa framantam. Iese un aluat putin taricel. Cu uleiul oprit ne ungem mainile si continuam framantarea aluatului.

Punem ulei si pe masa de lucru astfel incat aluatul nu se va mai lipi nici de maini nici de masa. Framantam asa cateva minute sa se incorporeze bine toate dupa care punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si lasam la crescut cam 20 de minute.

Pregatim intre timp umplutura: batem albusurile bine cu putina sare, apoi adaugam zaharul, cacaoa si nuca maruntita. Amestecam, punem esenta si faina. Iese o compozitie mai tare decat la checuri.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il impartim in doua si incepem sa modelam.

Intindem foi pe masa de lucru cat tava de lungi. ungem cu crema de nuci si cacao, rulam si impletim sau lasam asa. Punem in tavile unse, acoperim si lasam la crescut 20-30 de minute, apoi ungem aluatul cu putin lapte in care am dizolvat mierea si dam la cuptorul preincalzit pentru 40 minute la 180 -200 grade.

Cu 10 minute inainte de final, soatem cozonacii si mai ungem odata cu lapte, apoi presaram zahar si dam din nou la cuptor. 

Spor si pofta sa aveti!

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonac cu nuca si cacao-0
Cozonac cu nuca si cacao-1
Cozonac cu nuca si cacao-2
Cozonac cu nuca si cacao-3
Cozonac cu nuca si cacao-4
Cozonac cu nuca si cacao-5
Cozonac cu nuca si cacao-6
Cozonac cu nuca si cacao-7
Cozonac cu nuca si cacao-8
Cozonac cu nuca si cacao-9
Cozonac cu nuca si cacao-10
Cozonac cu nuca si cacao-11

COMENTARII (31)

diaconta

diaconta 1

25.12.2012, 17:36

minunati

Rocsi

Rocsi 1

25.12.2012, 18:51

Un cozonac foarte reusit..iau o feliuta

Satisfyyourcravings

Satisfyyourcravings 1

14.01.2013, 10:46

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!