Cozonac cu nucă şi caramel

de madi_marin in Dulciuri, 24 Dec 2012 | 2850 vizualizari

 

Am vazut reţeta Angelicăi Nistor (www.angi-food.blogspot.ro)şi mi-a plăcut foarte mult. De caramel nu am fost eu foarte încântată pentru că nu mi-a ieşit chiar cum trebuia, dar a rezultat un cozonac bun şi aspectuos. Diseara duc într-o vizită unul cadou şi sper sa le placa gazdelor.

 

INGREDIENTE

  • 2 cozonaci:
  • 850 g făină
  • 1 cană lapte
  • 5 linguri cu zahăr
  • 30 g drojdie
  • 3 ouă
  • 1 pachet de margarină Unirea
  • Umplutura:
  • 500 g nucă
  • 200 g zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • esenţă de vanilie
  • esenţă de rom
  • Pentru uns:
  • 3 gălbenuşuri
  • 1 lingură smântână de gătit sau lapte
  • zahăr brun
  • Caramel:
  • 200 g zahăr
  • 70 g margarină/unt
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă şi caramel:

Se amestecă uşor făina cernută cu zahărul,  se adaugă laptele călduţ în care s-a dizolvat drojdia şi ouăle bătute amestecate cu margarina topită şi uşor răcită.

Se frământă un aluat elastic , nelipicios şi potrivit de tare (cam 12 – 15 minute). Se lasă la dospit cam o jumătate de oră sau 40 de minute.

Caramel: se pune zahărul la topit într-un vas la foc mic ca să nu se ardă. Eventual se pot adăuga câteva picături de apă. Se obţine un caramel clar şi deschis la culoare peste care se adauga untul sau margarina topită. Se amestecă cu grijă până ce s-a topit complet, apoi se adaugă smântâna pentru frişcă şi se pune vasul pe foc până ce compoziţia capătă consistenţă. Se dă la răcit.

Aluatul crescut se împarte în 10 bucăţi, care se întind pe rând în foi subţiri, se ung cu un strat de caramel şi se presară cu amestec de nucă, zahăr, coajă de portocală şi esenţe. Se rulează, apoi se pun câte 5 suprapuse în două tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Se lasă la crescut încă 15 minute, apoi se ung cozonacii cu gălbenuşurile frecate cu smântâna şi se presară cu zahăr brun.

Se coc la foc potrivit până sunt gata.

Poftă bună!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac cu nucă şi caramel 195090
retete culinare - Cozonac cu nucă şi caramel 195091

COMENTARII (23)

danakarin 1

25.12.2012, 08:53

Bravo, ce bine arata!

diaconta 1

25.12.2012, 17:34

in suflet mi-a intrat reteta asta

Rocsi 1

25.12.2012, 18:49

Foarte frumos iar gustul cred ca este divin

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D