Cozonac cu nuca si mac

de La Ancuta in Dulciuri, 15 Iun 2011 | 9290 vizualizari

 

Cu toate ca am fost foarte multumita de ultimul aluat folosit la cozonaci, am ales sa incerc inca o reteta. Este reteta Laurei Laurentiu si va pot spune ca mi-a placut mult.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 3 cozonaci:

  • 1 kg faina de buna calitate
  • 360 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 6 galbenusuri
  • 2 oua intregi
  • 200 g unt topit
  • 1 praf de sare
  • 20 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata
  • coaja de lamaie, vanilie, esenta de rom

Umplutura de nuca:

  • 300 g nuca macinata
  • 300 g zahar
  • 4 albusuri
  • esenta de rom

Umplutura de mac:

  • 150 g mac macinat
  • 75 ml lapte
  • 5 linguri zahar

Pentru finisat:

  • 1 ou
  • zahar
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si mac:

Ca si in ultimele randuri eu am framantat aluatul cu robotul. Am amestecat drojdia cu 2 linguri de zahar si putin lapte caldut si am alasat sa creasca.
In vasul robotului am pus faina cernuta, aromele si parful de sare.
Am dizolvat zaharul in laptele cald.

Am batut ouale cu furculita si le-am amestecat cu laptele caldut. Peste faiana am pus drojdia si apoi laptele amestecat cu ouale. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele am adaugat untul topit, dar nu fierbinte si am lasat sa framante bine.

Am rasturnat aluatul intr-un castron si l-am acoperit. L-am lasat la dospit ~1 ora si jumatate.

Intre timp ne ocupam de umpluturi.

Batem albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adaugam zaharul si mixam pana devine spuma lucioasa. Adaugam apoi nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor pana se omogenizeaza.

Macul macinat il oparim cu lapte fierbinte. Adaugam zaharul si lasam la racit.

Dupa ce aluatul a dospit il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in 3 parti egale. Fiecare parte o impartim in doua.. Intindem doua foi dreptunghiulare. Pe una o ungem cu o treime din umplutura cu nuca iar pe celalata cu o treime din umplutura cu mac.

Rulam fiecare foaie iar apoi le rasucim.
Asezam cozonacul in tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut inca 20 de minute. Ungem apoi cu ou batut si presaram cu zahar.

Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci. Dupa ce au crescut in tavi, dam cozonacii la cuptor, la foc potrivit 10 minute iar apoi reducem focul la minim si mai lasam ~30 de minute.

Cozonacii trebuie sa fie bine rumeniti si usori.

Scoatem din tavi si lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie (asta daca putem, pentru ca sunt foarte buni calzi :D).

Sursa

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonac cu nuca si mac-0
Cozonac cu nuca si mac-1
Cozonac cu nuca si mac-2
Cozonac cu nuca si mac-3
Cozonac cu nuca si mac-4
Cozonac cu nuca si mac-5
Cozonac cu nuca si mac-6
Cozonac cu nuca si mac-7
Cozonac cu nuca si mac-8
Cozonac cu nuca si mac-9
Cozonac cu nuca si mac-10

COMENTARII (33)

mena29 1

16.06.2011, 09:53

felicitari Ancuta

La Ancuta 1

16.06.2011, 10:00

Elena, Vladimir va multumesc

La Ancuta 1

16.06.2011, 10:00

Mena draga

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04