Cozonac cu nuca si mac

de mirela0911 in Dulciuri, 26 Dec 2015 | 4324 vizualizari

 

A iesit un cozonac tare bun, abia l-am lasat sa se raceasca si am si taiat din el.

 

INGREDIENTE

  • 800 g faina
  • 1 lgt sare
  • 2 oua
  • 6 lg ulei
  • 8 lg zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 g drojdie
  • coaja rasa de lamaie
  • lapte cat cuprinde
  • 100 g mac
  • 125 ml lapte
  • zahar dupa gust
  • 100 g stafide
  • 150 g rahat colorat
  • 150-200 g nuca macinata
  • zahar dupa gust
  • 2 albusuri batute spuma
  • 1 albus pt uns
  • 2 lg zahar brun
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si mac:

Se incalzesc 200 ml lapte, se amesteca cu 1 lgt zahar si 1 lg faina, apoi se pune drojdia zdrobita. Se amesteca bine apoi se lasa sa dospeasca. 

Intr-un vas se cerne faina si se pune sarea. Cele doua oua se separa. Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul si uleiul. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se amesteca cu galbenusurile. Peste faina se toarna amestecul de oua, maiaua, zaharul pudra, coaja rasa de lamaie si in functie de cat cere aluatul se mai toarna lapte putin caldut. Se amesteca toate la un loc pana se omogenizeaza si se framanta timp de o jumatate de ora. Se lasa la loc caldult pana isi dubleaza volumul.

In timp ce aluatul dospeste se pregatesc umpluturile.

Intr-o craticioara se pun cei 125 ml lapte si macul macinat. Se adauga zahar dupa gust (cca 3-4 lg), se pune pe foc si se lasa sa fiarba timp de 10 minute, pana scade laptele si se ingroasa compozitia. Se da deoparte.

Rahatul se taie cubulete mici. Stafidele se spala si se lasa sa se scurga.

Cele doua albusuri se bat spuma tare. Jumatate din albusuri se amesteca cu nuca macinata si zahar dupa gust. 

Aluatul se imparte in 4 parti egale. Se ia fiecare parte si se intinde cu mana pe masa unsa cu putin ulei. Se intinde o forma dreptunghiulara si se unge pe toata suprafata cu mac. Se ruleaza si se lasa deoparte. Se ia alta parte si se intinde la fel, se unge cu cealalta parte ramasa din albusuri si se presara cu stafide. Se ruleaza apoi se rasuceste impreuna cu cel umplut cu mac. Se ia cu grija si se pune intr-o tava de chec unsa cu ulei.

Celelalte doua partie se intind la fel, se umple una cu nuca iar cealalta cu rahat. Se impletesc si se pun intr-o alta tava de chec. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca o jumatate de ora. 

Se unge cu albusul batut iar deasupra se presara zahar brun. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Se scoate din cuptor si se acopera cu un prosop si se lasa sa se racoreasca putin. Se serveste cu mare pofta.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si mac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Rocsi 1

27.12.2015, 12:58

Si mie imi place sa tai din cozonac cat e cald

mirela0911 1

27.12.2015, 18:52

Va multumesc, dragilor!

Catalina L 1

28.12.2015, 11:39

delicios

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Inghetata de afine