Cozonac cu nuca,stafide si coaja de portocala

de marcelalidia22 in Dulciuri, 18 Iun 2015 | 814 vizualizari

 

Aceasta reteta o veti gasi si pe alt site la care sunt inscrisa.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • 4 galbenusuri
  •  300 ml lapte
  • 25 ml ulei
  • 30 gr drojdie proaspata
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 10 ml rom
  • coaja rasa de la 1 portocala si 1 lamiie
  • 2-3 plicuri zahar vanilat
  • 200 g Stafide
  • Coaja taiata cubulete de la 2 portocale si 2 lamii
  • 500 g nuci macinate
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca,stafide si coaja de portocala:

 Peste  100 gr de faina varsam 200 ml lapte caldut si amestecam repede cu lingura ca sa nu se formeze cocoloase apoi intoarcem aluatul si il lasam sa se raceasca.

Separat frecam drojdia cu 1 ligurita de zahar pina se lichefiaza si cind aluatul este rece adaugam drojdia, amestecam si lasam cca 15-20 minute pina cind aceasta maia incepe sa dospeasca si creste pina isi dubleaza volumul.

In acest timp intr-un alt castron frecam galbenusurile cu sarea ca sa isi pastreze culoarea galbena, adaugam zaharul, coaja rasa de lamiie si portocala, zaharul vanilat, romul, uleiul si 50 gr unt topit si amestecam bine pina compozitia se albeste si se umfla.

Dupa ce maiaua a crescut varsam peste compozitia de galbenusuri, si cu laptele ramas si il varsam si pe el peste maia amestecam bine si apoi adaugam restul de faina si framintam 15-20 minute , aluatul este la inceput lipicios ,dar apoi incepe sa se desprinda de pe mina si de pe vas in acest moment adaugam restul de unt topit pe care il incorporam fara sa mai framintam ci doar cand desprindem aluatul de la margini catre mijloc si se bate cu dosul mainii ridicindu-l de la margini ca sa se desprinda de pe vas si sa se formeze straturui prin impaturire pina cind se incorporeaza tot untul .

Il lasam sa creasca 1 ora la loc caldut sau pina cind isi dubleaza volumul.

Pregatim umplutura :

Nucile macinate le punem intr-un castron si varsam peste el lapte cit sa se inglobeze putin , dar nu mai mult, adaugam si zaharul dupa cit de dulce vreti sa fie. Apoi se adauga stafidele deja scuse din rom , coaja de portocala si lamaie taiata cubulete.

Batem spuma albusurile( ramase de la galbenusurile folosite in aluat) si le amestecam cu crema de nuca.

Adaugam umplutura peste aluat si rulam aluatul, apoi asezam cozonacul in forma cu hirtie de copt sau presarata cu faina si il lasam sa creasca pina cind ajunge aproape la inaltimea formei, il ungem cu un ou batut si il introducem in cuptorul deja preincalzit la foc  mediu 180° C si se coace 50-60 minute (cuptorul nu se deschide in primele 25 minute ).

Se verifica daca este copt cu o scobitoare care trebuie sa iasa uscata dupa ce intepam cozonacul.

Se lasa sa se raceasca apoi se poate taia felii si servi.

Pofta buna!

 

 

 

COMENTARII (3)

Andreea Caroline 1

18.06.2015, 16:40

Ce frumos ti-a iesit

Rocsi 1

18.06.2015, 20:53

Arata tare bine!

mirela0911 1

21.06.2015, 16:05

Ce bun e!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D