Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao

de Valclaudia in Mancaruri de post, 30 Noi 2014 | 2029 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 250 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 500 ml apa minerala la temperatura camerei
  • 100 ml ulei
  • 50 g margarina topita
  • coaja de la 1 lamaie
  • 1 cubulet de drojdie proaspata
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingura pudra cacao
  • 2 sticlute esenta de rom
  • pentru sosul maro: 50 gr. margarina, 2 lingurite de cacao,100 gr. zahar pudra,2 linguri nuca macinata sau nuca de cocos
  • 200 gr. curmale deshidratate fara samburi
  • 100 gr. stafide Sultana
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao:

Punem drojdia cu un praf de sare si 1 lingurita de zahar intr-un castron. Amestecam pana devine lichida.

Adaugam apa minerala la temperatura camerei, zaharul, coaja de lamaie rasa,zaharul vanilat si uleiul.

Punem rand pe rand faina proaspat cernuta, amestecam pana obtinem un aluat elastic.

Din cand in cand adaugam putina margarina topita,pana nu se mai lipeste aluatul de maini.

Adaugam pudra de cacao, amestecam cu grija sa nu se uniformizeze culoarea aluatului, daca dorim sa obtinem un aspect marmorat. Daca dimpotriva, doriti sa obtineti o culoare uniforma, framantati aluatul pana obtineti o culoare uniforma.

Lasam aluatul acoperit, in loc ferit de curenti pana isi dubleaza volumul (1 ora l-am lasat eu)

Intr-un bol separat punem stafidele si curmalele la hidratat in doua sticlute esenta de rom.

Sosul maro il preparam astfel: punem intr-o craticioara margarina la topit cu zaharul pudra, nuca macinata (sau nuca de cocos) si pudra de cacao. Amestcam pana se omogenizeaza bine ingredientele.

Dupa ce aluatul a dospit il impartim in  doua parti egale.

Ungem doua tavi de cozonac cu ulei,le tapetam usor cu faina.

Intindem pe masa de lucru infainata cele doua parti de aluat / de grosimea unui deget.

Ungem cu o pensula din silicon suprafata aluatului cu sos maro, apoi asezam din loc in loc stafide si curmale hidratate in esenta de rom.

Rulam strans cozonacii,ii asezam in tavile unse.

Acoperim cozonacii si ii mai lasam la dospit inca 20-30 minute.

Preincalzim cuptorul la 175 grade.

Dam cozonacii la cuptor pentru 45-50 minute pana se rumenesc frumos.

Primele 30 minute nu deschidem cuptorul. Dupa treizeci de minte intoacem tavile sa se coaca uniform cozonacii.

Dupa ce s-au copt ii scoatem din forme si ii lasam acoperiti cu un prosop curat de bucatarie pana se racesc complet, apoi taiem felii si servim.

Pofta buna!

 

 

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354542
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354543
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354544
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354545
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354546
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354547
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354548
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354549
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354550
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354551
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354552
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354553
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354554
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354555
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354556
retete culinare - Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao 354557

COMENTARII (14)

Bucataras Medi 1

01.12.2014, 11:07

bun.

merisor 1

01.12.2014, 22:01

Ce bun!

MOKUSKA 1

02.12.2014, 09:23

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S