Cozonac floare

de vio_dreams in Dulciuri, 16 Mar 2013 | 7516 vizualizari

 

clasicul cozonac intr-o alta prezentare, punanadu-l astfel mai mult in valoare!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina (Grania pt cozonac)
  • 250 gr zahar
  • 50 gr drojdie (budafock)
  • 500 l lapte 3,5% grasime
  • 200 gr unt
  • 5 galbenusuri
  • 2 plicuri vanilie bourbon
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • o lingurita rase sare
  • ulei pt uns masa de lucru
  • pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 200 gr miez nuca
  • 200 gr stafide
  • 1 lingurita zeama lamaie
  • 1 esenta rom
  • 50 gr cacao
  • 100 gr zahar vanilat
  • pentru uns :
  • 1 galbenus
  • 50 ml lapte
  • 50 ml apa
  • 3 linguri zahar
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac floare:

Primul pas este pregatirea ingredientelor si este foarte important sa le pregatim de cu seara pentru ca toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.

Faina trebuie sa fie foarte bine uscata , ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata .

Cernem faina intr-un vas incapator ,de doua trei ori ca sa fie cat mai pufoasa si sa iasa cozonacul cat mai afanat.

Pregatim maiaua astfel : Intr-un vas sfaramam cubuletele de drojdie cu o furculita si le diluam intr-un pahar de lapte caldut. adaugam cateva linguri faina si mestecam pana obtinem o maia moale si omogena.

O punem la dospit la loc cald si o lasam pana isi dubleaza volumul.

Adaugam maiaua astfel crescuta peste faina . Frecam galbenusurile cu sare , adaugam coaja de lamaie si portocala si le punem peste faina.

Zaharul il dizolvam in laptele caldut.Adaugam si vanilia . Turnam putin cate putin peste restul ingredientelor din vas amestecand cu mana pana se incorporeaza toata cantitatea de faina si obtinem un aluat moale si omogen .

Topim untul si incepem sa framantam aluatul . Ungem din cand in cand mainile si fundul vasului cu unt caldut . Framantam aluatul energic circa 30 minute . Eu l-am framantat asa cum tin minte ca o facea bunica , juca box cu aluatul pana incepea sa formeze bule si cand si cand intindea de el ca de o guma de mestecat. Trebuie sa obtinem un aluat elastic.

Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc cald, ferit de curentii de aer .

Cat sta aluatul la crescut pregatim umplutura . Batem albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme si nu cad daca intoarcem castronul cu fundul in sus. Adaugam zaharul pudra si batem pana obtinem o bezea tare si lucioasa .Incorporam si cacao apoi miezul de nuca macinat

Stafidele le lasam de seara la inmuiat cu esenta de rom si leadaugam in compozitie. Omogenizam si lasam deoparte.

Ungem masa de lucru cu ulei , ungem si noi mainile si impartim aluatul in patru. Formam patru dreptunghiuri si intindem deasupra umplutura. Mare atentie sa nu aveti dendinta sa exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt. Este destul de suficienta atat cat e.

Rulam dreptunghiurile si obtinem niste cilindri.

Cu ajutorul unui cutit taiem bucati aproximativ egale.

Luam o cratita rotunda (eu am folosit una de tuci ) si o tapetam cu hartie de copt. In lipsa hartiei ungem cu unt .Asezam rulourile de jur imprejur ca pe petalele unei flori. In mijloc punem doua trei rulouri culcate.

Asezam inca un rand deasupra in acelasi stil . In mijloc asezam trei rulouri culcate ca sa fie mai joase decat restul sa fie cat mai asemanatoare cu forma unei flori

Lasam din nou la crescut circa 30 minute . Batem galbenusurile cu laptele si ungem cozonacul cu ajutorul unei pensule.Presaram zahar tos.

Dam la cuptor aproximativ 60 minute pana se rumeneste frumos.

Cand este gata ungem cu un sirop preparat din cele 50 ml apa cu 2 linguri zahar. Acoperim si il lasam sa se odihneasca

TIPS-URI

1

Faina trebuie sa fie foarte bine uscata , ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata

2

Mare atentie sa nu aveti dendinta sa exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

Merisor 1

17.03.2013, 07:23

Tare frumos!

diana_k 1

21.03.2013, 10:41

foarte frumos

vio_dreams 1

23.03.2013, 03:47

multumesc mult, ma bucur ca v-a placut!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

ieri la 19:58

Reteta simpla de briose pufoase cu cacao

de laura_n 7

ieri la 16:39

Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna

de laura_n 7

ieri la 16:17

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu umplutura mixta, imbracat in ciocolata