Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale

de Corinuta in Dulciuri, 3 Mai 2013 | 1968 vizualizari

 

M-am inspirat iar de pe un sait unguresc.....fac unguroaicele astea o mancare dom'le ! Am zis ca fac doar unul, pana la urma facui doi, al doilea l-am facut cadou. Ce sa va mai spun, l-as lauda dar nu l-am gustat, e foarte pufos , mai multe sa o intrebati pe Eliza, ca ea a mancat deja :D

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 80 g zahar
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 1 plic drojdie uscata
  • un praf de sare
  • 50 g stafide
  • 50 g caise uscate
  • 50 g migdale
  • 1 galbenus pentru uns deasupra
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale:

Pentru inceput va spun ca faina 000 eu nu am gasit pe aici asa ca gatesc cu faina tip 450,  ce-o fi insemnand asta, nu stiu! :) In al doilea rand trebuie sa va marturisesc ca nu am cernut-o deloc, ca nu am cu ce :))

Deci: se amesteca faina cu praful de sare si cu drojdia uscata. Laptele se incalzeste putin si se amesteca cu zaharul si untul pana acestea se topesc. Oul se bate bine si se amesteca cu putin lapte. Se toarna toate peste faina si se framanta bine 10-15 minute, daca aveti "ajutor" ca mine, dureaza putin mai mult :) Rezulta un aluat moale, nelipicios, care se pudreaza cu putina faina si se acopera cu un prosop, apoi se lasa sa dospeasca la loc caldut o ora si un pic, pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se toaca caisele si impreuna cu stafidele se pun la inmuiat in apa calduta. Separat se pun la inmuiat si migdalele, dupa care se decojesc si se toaca. Lasam deoparte o lingura de migdale tocate pentru presarat deasupra.

Se imparte aluatul in 3 parti aproximativ egale, eu l-am cantarit, avea aproape 300 g fiecare. Se intinde cate o foaie dreptunghiulara, mai mult lunga decat lata, se presata cu amestec de fructe si migdale si se ruleaza usor. Cele trei rulouri se impletesc usor, lipindu-le capetele. 

Se aseaza cozonacul intr-o tava unsa sau tapetata cu hartie de copt si se acopera, lasandu-l sa mai creasca - tot la loc caldut - cel putin 30 de minute. Se unge cu galbenus deasupra si se presara cu migdale, inainte de a-l coace in cuptorul preincalzit 45-60 de minute la 180 de grade. 

Se scoate din cuptor si se lasa in tava la racit 10 minute, dupa care se scoate pe un gratar. Se taie cand s-a racit.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

pentru doi cozonaci, dublati cantitatile

2

daca se rumeneste prea repede deasupra, acoperiti cozonacul cu o folie de aluminiu

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale 224771
retete culinare - Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale 224772
retete culinare - Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale 224773
retete culinare - Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale 224774
retete culinare - Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale 224775
retete culinare - Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale 224776
retete culinare - Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale 224777
retete culinare - Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale 224778
retete culinare - Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale 224779

COMENTARII (36)

MonaMimi 1

05.05.2013, 14:58

giorgi 1

11.05.2013, 13:42

Foarte reusit ca aspect si imi inchipui cat de bun.

Krystyan Trendy 1

10.05.2014, 02:52

Grozav cozonacul

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!