Cozonac pufos cu cacao, nuca, stafide si rahat

de Oana in Prajituri, 15 Apr 2011 | 30961 vizualizari

 

Aluat framantat si dospit la masina de paine

 

INGREDIENTE

  • 250 ml lapte caldut
  • o lingurita sare
  • 125 g unt moale
  • 2 oua intregi + 2 galbenusuri
  • 150g zahar
  • coaja de la o lamaie, de la o portocala, esenta de rom
  • 760g faina
  • 3 lingurite de drojdie uscata 
  • Umplutura:
  • 2 albusuri
  • 4 linguri cu zahar
  • 2 linguri cacao
  • o mana nuca macinata
  • o mana rahat cubulete
  • o mana stafide inmuiate in esenta de rom
  • Pentru uns:
  • un ou
  • zahar brun
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos cu cacao, nuca, stafide si rahat:

Toate ingredientele pentru aluat se pun in cuva masinii de paine in ordinea de mai sus si se selecteaza programul de framantat si dospit. La masina mea este programul 13 si dureaza 1h20".

Se incinge intre timp cuptorul si se tapeteaza doua forme de cozonac cu hartie de copt.

Pentru umplutura, se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga cacao si apoi stafidele, rahatul si nuca.

Se scoate aluatul si se imparte in doua. Pe masa unsa cu ulei se intinde prima foaie cu mana, fara a apasa prea tare aluatul, se umple cu jumatate din umplutura, se ruleaza, apoi se rasuceste putin si se pune aluatul in forma. Se procedeaza la fel si cu al doilea cozonac. Tavile se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se pun deasupra aragazului, la cald si se lasa sa mai creasca o ora.

Se bate oul pentru uns si cu ajutorul unei pensule se ung cozonacii, apoi se presara zahar brun deasupra.

Se fixeaza gratarul cuptorului pe treapta de sus, se pun ambii cozonaci in cuptor, la foc mic pana se rumenesc frumos deasupra.

Se scot apoi si se lasa 10 minute in tavi, apoi se dezlipeste hartia de copt si se lasa la racit pe un gratar, acoperiti cu un prosop curat de bucatarie. Se taie cand s-au racit complet.

 

TIPS-URI

1

Ouale se scot din frigider, trebuie sa fie la temperatura camerei.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac pufos cu cacao, nuca, stafide si rahat 98815
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao, nuca, stafide si rahat 98816

COMENTARII (43)

papusa 1

21.12.2012, 14:14

M-am uitat la trucuri si deja le-am luat in considerare.Oare problema este ca nu am tinut la temperatura camerei ouale decat 2 ore?o fi prea putin?
multumesc.
M-am uitat la retetele lui Miha,asta imi place mai mult.

diaconta 1

21.12.2012, 14:22

Papusa,ar trebui sa fie suficient si pentru oua,dar poti si sa le tii putin in apa calduta daca crezi ca nu's destul de potrivite ca si temperatura.

Oana 1

25.12.2012, 00:01

Eu am facut reteta asta de f.f. multe ori si intotdeauna au iesit exact ca in poza...si nu am scos ouale din frigider inainte tot timpul...in masina creste aluatul de fiecare data daca pui ingredientele in ordinea indicata. Dupa ce pui umplutura, trebuie sa ii tii feriti de curent si la cald, eu ii pun pe aragaz, cu cuptorul dat drumul, deci e f. cald. Sper sa reusesti! Craciun Fericit tuturor!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D