Cozonac pufos cu cacao si alune

de sasha in Dulciuri, 30 Apr 2013 | 8894 vizualizari

 

Dragii mei, sincer va spun, cu mana pe inima, este pentru prima data cand fac cozonac si nici pana acum nu-mi vine sa cred ca e atat de pufos si fraged, ma steptan sa fie vartos,dar hai sa va zic totusi reteta!

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 2 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 L lapte
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 200 g ulei
  • coaja de portocala
  • 2 esente de portocala
  • Crema:
  • 2 cescute lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 200 g alune nesarate
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos cu cacao si alune:

Cernem faina de 3 ori (cea de-a treia este ce mai importanta) asa devine mai pufos. Toata pregatirea aluatului si in timpul cresterii trebuie sa fie foarte cald in camera unde il pregatim.

Intr-un castron se sfarama drojdia cu 3 linguri de zahar si 2 cescute de lapte, se amesteca bine, apoi se face un cuib in mijlocul fainii si se toarna maiaua, se lasa la crescut 30 de minute, daca este umflata, se ia o lingura si se amesteca cu putina faina si se mai lasa inca 15 minute.

Intre timp punem laptele si zaharul odata si se da la foc amestecand continuu ca sa se topeasca zaharul, iar laptele sa fie caldut. Se separa galbebenusul si albusul. Galbenusurile se toarna in lapte si se amesteca bine. Albusurile se mixeaza bine pana isi maresc volumul.

Cand maiaua face bule, adaugam esenta, coaja de lamaie, albusurile si laptele. Se framanta bine bine, cand se lipeste aluatul de maini, ungeti-va mainile in ulei ori de cate ori aveti nevoie. Se ia la gatuit, palme, pumni, descarcati-va toti nervii acumulati in ultima vreme pe aluat cam 30 de minute. Stiu ca vi se pare mult 30 de minute, o sa va placa, e distractiv.  Se lasa la crescut  2h.  

Intre timp ne apucam de crema:  alunele se piseaza, se amesteca cu zaharul, cacaua si laptele. Cand  aluatul a crescut se impatre in 3 parti egale, apoi in 2. Se intinde aluatul, apoi crema si se ruleaza. Asa facem si cu cea de-a doua, le impreunam si le rasucim. Punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei, se lasa la crescut pana ajunge la nivelul tavii.

Din 2 kg de faina ies cam 3-4 tavi de cozonaci. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade, dam  cozonacul in cuptor pentru 45 de minute, apoi se regleaza gradele, la 160. Se ung cu ou si zahar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu cacao si alune" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri rapide cu unt