Cozonac pufos cu cacao si alune

de sasha in Dulciuri, 30 Apr 2013 | 3814 vizualizari

 

Dragii mei, sincer va spun, cu mana pe inima, este pentru prima data cand fac cozonac si nici pana acum nu-mi vine sa cred ca e atat de pufos si fraged, ma steptan sa fie vartos,dar hai sa va zic totusi reteta!

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 2 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 L lapte
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 200 g ulei
  • coaja de portocala
  • 2 esente de portocala
  • Crema:
  • 2 cescute lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 200 g alune nesarate
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos cu cacao si alune:

Cernem faina de 3 ori (cea de-a treia este ce mai importanta) asa devine mai pufos. Toata pregatirea aluatului si in timpul cresterii trebuie sa fie foarte cald in camera unde il pregatim.

Intr-un castron se sfarama drojdia cu 3 linguri de zahar si 2 cescute de lapte, se amesteca bine, apoi se face un cuib in mijlocul fainii si se toarna maiaua, se lasa la crescut 30 de minute, daca este umflata, se ia o lingura si se amesteca cu putina faina si se mai lasa inca 15 minute.

Intre timp punem laptele si zaharul odata si se da la foc amestecand continuu ca sa se topeasca zaharul, iar laptele sa fie caldut. Se separa galbebenusul si albusul. Galbenusurile se toarna in lapte si se amesteca bine. Albusurile se mixeaza bine pana isi maresc volumul.

Cand maiaua face bule, adaugam esenta, coaja de lamaie, albusurile si laptele. Se framanta bine bine, cand se lipeste aluatul de maini, ungeti-va mainile in ulei ori de cate ori aveti nevoie. Se ia la gatuit, palme, pumni, descarcati-va toti nervii acumulati in ultima vreme pe aluat cam 30 de minute. Stiu ca vi se pare mult 30 de minute, o sa va placa, e distractiv.  Se lasa la crescut  2h.  

Intre timp ne apucam de crema:  alunele se piseaza, se amesteca cu zaharul, cacaua si laptele. Cand  aluatul a crescut se impatre in 3 parti egale, apoi in 2. Se intinde aluatul, apoi crema si se ruleaza. Asa facem si cu cea de-a doua, le impreunam si le rasucim. Punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei, se lasa la crescut pana ajunge la nivelul tavii.

Din 2 kg de faina ies cam 3-4 tavi de cozonaci. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade, dam  cozonacul in cuptor pentru 45 de minute, apoi se regleaza gradele, la 160. Se ung cu ou si zahar.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223809
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223812
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223813
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223814
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223815
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223816
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223817
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223818
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223819
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223820
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223821
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223822
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223823
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223824
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223825
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223826
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223827
retete culinare - Cozonac pufos cu cacao si alune 223828

COMENTARII (18)

Rux 1

30.04.2013, 20:25

Ti-ai iesit foarte frumos!

Rocsi 1

30.04.2013, 20:50

Pentru prima data ti-a iesit foarte bine si pufos. Bravo!

sasha 1

30.04.2013, 20:54

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: