Cozonac pufos cu ciocolata

de Sylvia in Prajituri, 17 Feb 2010 | 24063 vizualizari

 

Am gasit aceasta reteta pe blogul lui Ari : "cucina.jugariu.ro" si am zis de cand am vazut pozele ca trebuie sa incerc aceasta reteta. Reteta de baza era cu aluatul framantat cu mana, eu am folosit masina de facut paine din lipsa de timp, a iesit super pufos si bun si asa si mult mai simplu de facut de cand am descoperit reteta tot asta o repet, doar ca mai schimb umplutura.

 

INGREDIENTE

  • Avem nevoie  pentru aluat  de  :
  • 2 plicuri drojdie uscata sau 50 grame de drojdie proaspata ( eu am pus proaspata ca asa aveam )
  • 375 ml lapte cald,
  • 160 grame de zahar,
  • 2 oua mari la temperatura camerei,
  • 2 galbenusuri la temperatura camerei, 
  • 780 grame de faina, 
  • 1 lingurita sare, 
  • 200 grame unt .
  • Pentru umplutura  : 
  • 5 albusuri,
  • 40 grame de ciocolata amaruie taiata f marunt,
  • nuci sau stafide  dupa gust, 
  • 1 lingura coaja de portocala, 
  • 2 linguri cacao,
  • 12 linguri de zahar. 
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos cu ciocolata:

 Aluatul l-am pregatit in felul urmator: am pus drojdia cu laptele caldul si  o lingura de zahar si am lasat sa dospeasca asa 10 minute dupa care am pus toate ingredientele pentru aluat in masina de facut paine. Al lasat sa framante cu programaul de framantat si sa dospeasca acolo 40 de minute. Dupa aceea am scos aluatul si l-am mai lasat la dospit pe masa din bucatarie  doua  ore sa fiu sigura ca va fi pufos.

 Pentru a obtine crema batem albusurile cu zaharul  pana devin o spuma ferma,  apoi adaugam ciocolata rasa, cacao, portocala rasa si nucile…iese o minunatie  de crema, combinatia de portocala si ciocolata neagra este deosebita .

 Din acesta puteti sa faceti 2 cozonaci mari. Eu am facut unul simplu intinzand o foaie subtire de  2 cm  (prea subtire am intins eu puteti sa lasati de  2 cm fara probleme ca se lucreaza mai simplu)  peste care am pus uniform un strat de  crema  facuta din albus si ciocolata .

  Am rulat apoi cu grija si am rasucit si  impletit sulul in 2 pentru tava de chec. Am mai facut o forma care imi place mie mult, invatata de la Mihaela din blog, am impartit aluatul ramas in 8 parti egale din care facem foi mici si le umplem si le rulam. Rulourile obtinute le indoim in forma de potcoava , le asezam in tava rotunda pregatita cu hartie de copt, punem primul rand de 4 potcoave, al doilea de 3 potcoave si ultima o punem in varf, cam asa trebuie sa arate ca in poza atasata.

 Am uns cu galbenus de ou cozonacii si am pus cativa fulgi de migdale peste ei si am mai lasat 30 de minute la dospit sa creasca bine, trebuie lasat mai mult pentru ca din cauza umpluturii creste putin mai greu. Am copt pe rand cozonacii asa cum ne-a sfatuit Ari pe blog, la inceput primele 10 minute la foc mai mare sa creasca apoi am redus la 180 de grade si am lasat asa 30-40 de minute a trebuit la mine. El se rumenese repede dar ca sa fie copt sigur in interior trebuie lasat mai mult si verificat cu scobitoare inainte de a-l scoate. L-am asezat la mijlocul cuptorului si sub tava in care i-am copt am lasat tava  mare de la aragaz de protectie, asa procedez cu toate prajiturile si nu se ard niciodata.  A iesit o minunatie de cozonac pufos si aromat, merita sa incercati macar o data reteta

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonac pufos cu ciocolata-0
Cozonac pufos cu ciocolata-1
Cozonac pufos cu ciocolata-2
Cozonac pufos cu ciocolata-3
Cozonac pufos cu ciocolata-4
Cozonac pufos cu ciocolata-5

COMENTARII (15)

simo_brkic

simo_brkic 1

05.04.2012, 18:45

ihiihihihi poi Nutelistul de aia e Nutelist k mananca multa nutella ,si eu in ultimul timp pap prea multa ciocolata..si se pune ...sa stii k o sa incerc si eu retata ta

simo_brkic

simo_brkic 1

05.04.2012, 18:46

da nutelistule nu ai nici o reteta xD

Adrian2016

Adrian2016 1

13.04.2016, 14:32

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!