Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci

de ionix in Dulciuri, 28 Dec 2010 | 6490 vizualizari

 

hmm... reţeta aluatului îmi aparţine, sper să nu mai fi făcut şi altcineva :p... un amestec delicios de ingrediente alese cu hmm cap :D

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • circa 1 kg făină (făină trebuie cât cuprinde)
  • circa 150 g iaurt mai gras
  • 5 oua
  • 40 g drojdie
  • 150 g lapte călduţ
  • 150 g unt sau margarină (după preferinţe)
  • circa 300 g zahăr
  • zahăr vanilat
  • Pentru umplutură:
  • 150-200 g nucă măcinată
  • 150 ml lapte
  • 5 linguri cu zahăr
  • 3 linguri cu cacao
  • esenţă de rom
  • 400 g cubuleţe de rahat
  • 1 ou bătut cu o lingură cu zahar pentru uns.
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci:

Preparare aluat:

Se cerne făina. Untul se topeşte şi se dă la răcit. Iaurtul şi ouăle se scot pentru a fi la temperatura camerei. Se face maiaua din drojdie, lapte şi puţin zahăr iar deasupra presărăm puţină făină. Se lasă la dospit vreo 15 de minute. Se face o gaură în mijlocul făinii iar acolo punem ouăle, iaurtul, maiaua şi zahărul. Se amestecă bine luând aluat dinspre margini spre interior. Din când în când umezim mâna cu ulei pentru a frământa mai bine. Se frământă bine timp de 45 de minute. Trebuie să fie un aluat care face bule de aer si este foarte elastic.

Se presară puţină făină, se acoperă vasul cu un prosop şi se dă la dospitla un loc foarte cald şi uscat. Se lasă la dospit circa 60 de minute. Între timp preparăm umplutura.

Preparare umplutură:

Laptele se fierbe cu zahărul şi se dă la răcit. După ce s-a răcit, adăugăm nuca şi esenţa de rom.

După ce aluatul a stat la dospit, se împarte în două părţi egale. Se întinde un dreptunghi care să aibă lăţimea tăvii în care coacem. Ungem cu umplutură şi punem jumătate din cantitatea de rahat, pe fiecare cozonac în parte. Se rulează bine şi se aşează în tăvi. Acoperim tăvile cu un prosop şi dăm la un loc călduros pentru  a mai sta la dospit încă vreo 30 de minute. După ce a stat la dospit ungem cu oul bătut şi punem câteva bucăţi de miez de nucă.

Cuptorul trebuie să fie bine încins şi se coc cozonacii la foc mic. Eu i-am copt timp de 40 de minute, se face testul cu scobitoarea înainte de a scoate cozonacii din cuptor. Când se scot din cuptor presărăm puţin zahăr pudră peste.

Pentru a nu se usca, se ţin în pungi de plastic într-un loc răcăros. Se servesc cu lăptic sau un vin roşu bun.

Poftă bună!

 

 

TIPS-URI

1

au ieşit doi cozonăcei frumoşi şi delicioşi

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci 73453
retete culinare - Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci 73454
retete culinare - Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci 73455
retete culinare - Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci 73456
retete culinare - Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci 73457
retete culinare - Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci 73458
retete culinare - Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci 73459
retete culinare - Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci 73460

COMENTARII (40)

ionix 1

28.12.2010, 20:49

imediat cum îl postezi o să vin să-mi revendic felia

kamy 1

29.12.2010, 20:26

asta da daca mai puneai si stafide era bavarezul care-mi place mie...cu detoate 5f

susu 1

01.01.2011, 11:30

Ah ce-mi place, ce bine ti-a iesit, imi vine sa ma bg sub brad, mor de pozele astea cochete Am facut si eu un cozonac de craciun ca atat am avut timp si a iesit grozav

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D