Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci

de ionix in Dulciuri, 28 Dec 2010 | 10618 vizualizari

 

hmm... reţeta aluatului îmi aparţine, sper să nu mai fi făcut şi altcineva :p... un amestec delicios de ingrediente alese cu hmm cap :D

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • circa 1 kg făină (făină trebuie cât cuprinde)
  • circa 150 g iaurt mai gras
  • 5 oua
  • 40 g drojdie
  • 150 g lapte călduţ
  • 150 g unt sau margarină (după preferinţe)
  • circa 300 g zahăr
  • zahăr vanilat
  • Pentru umplutură:
  • 150-200 g nucă măcinată
  • 150 ml lapte
  • 5 linguri cu zahăr
  • 3 linguri cu cacao
  • esenţă de rom
  • 400 g cubuleţe de rahat
  • 1 ou bătut cu o lingură cu zahar pentru uns.
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci:

Preparare aluat:

Se cerne făina. Untul se topeşte şi se dă la răcit. Iaurtul şi ouăle se scot pentru a fi la temperatura camerei. Se face maiaua din drojdie, lapte şi puţin zahăr iar deasupra presărăm puţină făină. Se lasă la dospit vreo 15 de minute. Se face o gaură în mijlocul făinii iar acolo punem ouăle, iaurtul, maiaua şi zahărul. Se amestecă bine luând aluat dinspre margini spre interior. Din când în când umezim mâna cu ulei pentru a frământa mai bine. Se frământă bine timp de 45 de minute. Trebuie să fie un aluat care face bule de aer si este foarte elastic.

Se presară puţină făină, se acoperă vasul cu un prosop şi se dă la dospitla un loc foarte cald şi uscat. Se lasă la dospit circa 60 de minute. Între timp preparăm umplutura.

Preparare umplutură:

Laptele se fierbe cu zahărul şi se dă la răcit. După ce s-a răcit, adăugăm nuca şi esenţa de rom.

După ce aluatul a stat la dospit, se împarte în două părţi egale. Se întinde un dreptunghi care să aibă lăţimea tăvii în care coacem. Ungem cu umplutură şi punem jumătate din cantitatea de rahat, pe fiecare cozonac în parte. Se rulează bine şi se aşează în tăvi. Acoperim tăvile cu un prosop şi dăm la un loc călduros pentru  a mai sta la dospit încă vreo 30 de minute. După ce a stat la dospit ungem cu oul bătut şi punem câteva bucăţi de miez de nucă.

Cuptorul trebuie să fie bine încins şi se coc cozonacii la foc mic. Eu i-am copt timp de 40 de minute, se face testul cu scobitoarea înainte de a scoate cozonacii din cuptor. Când se scot din cuptor presărăm puţin zahăr pudră peste.

Pentru a nu se usca, se ţin în pungi de plastic într-un loc răcăros. Se servesc cu lăptic sau un vin roşu bun.

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

au ieşit doi cozonăcei frumoşi şi delicioşi

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos Ionix cu rahat şi cremă de nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (40)

ionix 1

28.12.2010, 20:49

imediat cum îl postezi o să vin să-mi revendic felia

kamy 1

29.12.2010, 20:26

asta da daca mai puneai si stafide era bavarezul care-mi place mie...cu detoate 5f

susu 1

01.01.2011, 11:30

Ah ce-mi place, ce bine ti-a iesit, imi vine sa ma bg sub brad, mor de pozele astea cochete Am facut si eu un cozonac de craciun ca atat am avut timp si a iesit grozav

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu fructe confiate, reteta video