Cozonac pufos si fara framantare

de farfuriavesela in Dulciuri, 18 Apr 2014 | 31851 vizualizari

 

Pregatirea cozonacului de sarbatoare este prilej de agitatie mare, gospodina noastra aseaza, pregateste, incalzeste, cerne ....ei, ce mai, forfota mare si arome delicioase in aer!!!

 

INGREDIENTE

  • pentru 2 cozonaci
  • 1 kg faina
  • 5 oua pt aluat, +1 ou pentru dat pe deasupra
  • 300 gr zahar (puneti mai mult daca va place mai dulce)
  • 100 gr margarina topita/unt
  • 5 linguri de ulei
  • 400 ml lapte
  • cub de 42 gr drojdie
  • 200 gr nuca
  • 4 linguri cacao
  • coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
  • esenta de lamaie
  • praf de sare
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos si fara framantare:

Cernem faina de doua ori intr-un vas, punem un praf de sare, drojdia o amestecata cu 2 linguri de zahar si putin lapte si o asezam intr-o adancitura pe care o facem in faina, presar putina faina deasupra drojdiei si o las sa infloreasca.

Dupa aprox 10 min drojdia a inceput sa creasca, adaug galbenusurile (5 buc), zaharul (mai opresc 2-3 linguri de zahar pentru umplutura), margarina topita, uleiul, coaja de lamaie si de portocala si treptat adaug laptele. Amestecam bine ingredientele, adaugand lapte treptat, va rezulta un aluat destul de lipicios, dar nu trebuie sa fie vartos. Ingredientele doar le-am amestecat bine, nu am framantat. Acopar vasul cu un prosop de bucatarie si il asez intr-un loc calduros caldura si fara curenti de aer pana cand aluatul isi va dubla volumul (aprox 1 ora).

Cat timp aluatul creste pregatim compozitia pentru umplutura din albusurile batute spuma cu un praf de sare, cu zaharul, nuca si cacao, omogenizand bine.

Tavile se ung bine cu ulei  si se pudreaza cu faina. Dupa ce aluatul a crescut, ung bine cu ulei blatul de lucru, impart aluatul in 4 parti egale, rezultand astfel 2 cozonaci, pentru ca o sa impletesc/rasucesc usor doua cate doua din sferturile de aluat. Fiecare sfert de aluat in prelucrez  usor (cam 1 min) pe blatul de lucru uns cu ulei, pentru ca aluatul sa fie mai legat, el intind usor cu degetele si podul palmelor, ii dau o forma dreptunghiulara, cu latimea nu mai mare decat tava de cozonac, asez din compozitia pentru umplut, rulez aluatul.
Rulourile astfel pregatite, doua cate doua le rasucesc si le asez frumos in tavile de cozonac.

Mai las la crescut cozonacii si in tavi asezati, in loc cald, de obicei pe aragaz, cu cuptorul pornit sa fie si el incins.

Cam dupa o jumatate de ora cozonacii au crescut, nu-mi ramane decat sa bat bine un ou si cu o pensula sa dau pe deasupra cozonacilor, ca doar e sarbatoare si toata lumea se gateste...apoi in cuptor cu ei, la 190 grade, pana cand se vor coace si rumeni frumos deasupra, ai mei au pretrecut cam o ora in cuptor. Am testat cu scobitoarea sa vad daca s-au copt, i-am scos pe un suport de lemn si asezati pe o parte ii las sa se raceasca pentru a-i scoate din tavi.

 

TIPS-URI

1

*Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.** Nu deschideti cuptorul in primele 30 min de la introducerea cozonacilor.

RETETA IN IMAGINI

Cozonac pufos si fara framantare-0
Cozonac pufos si fara framantare-1
Cozonac pufos si fara framantare-2
Cozonac pufos si fara framantare-3
Cozonac pufos si fara framantare-4
Cozonac pufos si fara framantare-5

COMENTARII (20)

MihaelaC

MihaelaC 1

10.01.2015, 22:27

Am facut si noi un cozonac, de proba, si a iesit delicos! Am pus si nuca si rahat! Si pentru ca nu puteam sa impart 5 oua exact in 2, am folosit 3! Baietii mei mai vor cozonac astfel incat de data aceasta voi face direct 2!
Multumim pentru reteta!

mihaelar63

mihaelar63 1

30.03.2015, 14:04

Trebuie incercati !!!!

Iulianix

Iulianix 1

11.04.2015, 14:54

Mi-au iesit MINUNATI!!!! Multumesc mult!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!