Cozonac rapid

de Gergiana S in Prajituri, 31 Dec 2013 | 2613 vizualizari

 

Eu sunt fan cozonaci, insa doar la mancat.Cand vine vorba de facut ma cam sperie framantatul.Asa ca obisnuiam sa ii cumpar.Insa anul asta am realizat ca in febra cumparaturilor fix de cozonac uitasem.si am fost nevoita sa il fac.Am ales unul rapid, fara framantare, insa foarte gustos, aromat,incarcat cum ii sta bine oricarui cozonac.
De copt l-am copt intr-o tava de guguluf, caci la mine lipsesc cu desavarsire tavile de cozonac:)

 

INGREDIENTE

  • Pt aluat avem nevoie de:
  • 2 galbenusuri+1 galbenus pt uns
  • 250 ml lapte
  • aprox.550 gr faina
  • 50 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 1 plic drojdie uscata
  • coaja lamaie, portocala
  • esenta vanilie
  • Pt umplutura:
  • 100 gr stafide
  • nuca macinata(2 maini zdravene)
  • 2 albusuri de ou
  • finetti
  • esenta de rom
  • 2 lg lapte
  • 3 lg de cacao
  • 120 lg zahar +2 plicuri zahar vanilat
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac rapid:

Faina se pune intr-un castron incapator.Se face o gaura in mijloc in care se pune drojdia amestecata cu o lingura de zahar si 2-3 linguri de lapte.se lasa la dospit timp de 10-15 min, intr-un loc cald. Intre timp se topeste untul, care se amesteca cu zaharul si cele doua galbenusuri. Se adauga coaja de lamaie, portocala si esenta.

Dupa ce drojdia s-a dospit, se toarna  compozitia de ou si se framanta putin. Apoi se adauga treptat laptele caldut, se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini.Se mai adauga faina in caz ca e nevoie. Se lasa din nou la dospit pt cca 30-40 de minute intr-un loc cald, pana ce isi dubleaza coca volumul.

Intre timp pregatim umplutura. Stafidele se pun in putina apa impreuna cu o esenta de rom timp de 20 de minute, dupa care se scurg bine. Apoi se amesteca cu nuca, zaharul, cacao si laptele fierbinte. Albusurile se bat spuma tare si se incoporeaza in compozitia de nuca. Se omogenizeaza bine.

Dupa ce coca s-a dospit se imparte in doua bile.Se ia fiecare bila de aluat si pe masa infainata se intinde in foaie de cca 1,5 cm grosime. Se unge foaia cu finetti, apoi cu o lingura se pune jumatate din compozitia de nuca. Se ruleaza. La fel se procedeaza si cu a doua bila de aluat. Cele doua se impletesc, apoi si se pun in tava unsa cu ulei, sau tapetata cu hartie de copt.

Se lasa sa se odihneasca pt 15 minute. Se ia un galbenus, se amesteca cu o lingura de lapte si una de ulei si se unge cozonacul. Deasupra, eu am presarat seminte de susan.

Se introduce tava la cuptorul preincalzit la foc mediu pt 40-50 de minute.

 

 

COMENTARII (5)

MotanLaOale 1

31.12.2013, 21:23

Bya Ralu 1

01.01.2014, 15:33

bun

Zamfira 1

10.01.2014, 21:27

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S