Cozonac RosenKrantz

de cocineraviajera in Dulciuri, 16 Apr 2012 | 4694 vizualizari

 

In primul rand va doresc un Paste fericit, multa sanatate si pace in suflet !

Anul acesta am incercat un cozonac RosenKrantz, care dupa parerea mea nu cere mult efort.
Bineinteles, ca de obicei am adus modificari retetei de baza.
Am fost multumita de aspect si de textura.
Important este ca a fost apreciat.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 8 oua,
  • esenta de vanilie,
  • esenta de rom,
  • coaja rasa de lamaie,
  • 300 ml lapte,
  • 50 gr drojdie proaspata,
  • 150 gr zahar,
  • 250 gr iaurt,
  • un praf de sare,
  • 50 ml ulei,
  • cca 1500 gr faina.
  • Crema de unt:
  • 250 gr unt,
  • 200 gr zahar
  • Umplutura:
  • 450 gr miez de nuci,
  • 50 gr zahar,
  • 100 gr cacao,
  • 100 ml lapte.
  • Caramel:
  • 150 gr zahar.
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac RosenKrantz:

Miezul de nuca se prajeste timp de cateva minute la cuptor. Se lasa la racorit apoi cu un cutit se maruntesc.  

Crema de unt: Se  mixeaza untul impreuna cu zaharul, pana obtinem o crema.  

Caramelul: In tava in care vom pune cozonacul la copt  se topeste zaharul pana obtine o culoare maronie. Nu trebuie ars, pentru ca se amaraste. Cand s-a topit complet, se invarte vasul astfel incat sa se acopere peretii interiori ai tavii. Se lasa deoparte pana preparam cozonacul.  

Umplutura: Nucile amestecate cu cacao si zaharul se amesteca cu laptele fierbinte. Se omogenizeaza si se lasa la racit.  

Aluatul: Se cerne faina in vasul de framantat. In mijlocul fainii se pun ouale, sarea, esentele si coaja rasa de lamaie.   Se adauga cate putin laptele cald in care am dizolvat in prealabil, zaharul si drojdia.   Se framanta pana obtinem un aluat elastic si nelipicios. Nu se lasa la crescut.  

Montajul  cozonacului: Se intinde o foaie dreptunghiulara din jumatate de aluat. Din cealalta jumatate am facut alti doi cozonaci in forme obisnuite. Se unge pe toata suprafata cu crema de unt. Deasupra se unge cu umplutura, apoi se ruleaza. Se taie rondele in functie de marimea vasului in care coacem cozonacul. Asezam rulourile cu distanta intre ele, in tava tapetata anterior cu caramel.   

Se acopera vasul cu o folie transparenta si se lasa la crescut 1 ora. Se coace la temperatura de 180 grade C, timp de cca. 40 minute.    

Are o textura pufoasa in interior si crocant la exterior. S-aveti pofta!

 

TIPS-URI

1

Cand e copt, se rastoarna imediat pentru a nu se intari caramelul.

RETETA IN IMAGINI

Cozonac RosenKrantz-0
Cozonac RosenKrantz-1
Cozonac RosenKrantz-2
Cozonac RosenKrantz-3
Cozonac RosenKrantz-4
Cozonac RosenKrantz-5
Cozonac RosenKrantz-6

COMENTARII (20)

Mihaela11_jo 1

17.04.2012, 20:36

Sarbatori Fericite!

alira_72 1

24.04.2012, 18:08

Cand se pune IAURTUL in aluat???? Se mai pune? :-)))))Dar uleiul(50 ml)?

cocineraviajera 1

30.04.2012, 12:59

Multumesc mult! Chiar bun si usor de preparat.
Alira_72, cred ca din graba am omis sa specific aceste ingrendiente.
Iaurtul se adauga la inceput, inainte de a adauga laptele si uleiul se foloseste la sfarsit adaugand cate putin pentru a se desprinde usor de maini si vas. Nu stiu daca mai pot modifica in reteta, dar sper sa-ti fi fost de ajutor. Numai bine!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20