Cozonac ROSENKRANZ

de elucubratiiculinare in Dulciuri, 14 Ian 2013 | 1043 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 500 g făină,
  • 1 linguriță sare,
  • 2 ouă + 2 gălbenușuri,
  • 150 g zahăr,
  • 25 g drojdie proaspătă,
  • o linguriță esentă rom,
  • o linguriță esență vanilie,
  • 250 ml lapte,
  • 150 ml ulei,
  • 15 linguri zahăr pentru caramel,
  • 150 g unt,
  • 5 linguri zahăr,
  • 250 g nucă tocată.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac ROSENKRANZ:

Într-un castron cernem făina și ne pregătim la îndemână restul ingredientelor. Se lasă la aerat făina cel puțin 20 minute.

Între timp încălzim laptele.  Într-un castronel amestecăm drojdia cu o lingură zahăr (luăm din 150 g), cu 2-3 linguri de lapte (luăm din laptele încălzit) și cu 2-3 linguri făină (luăm din 500g) și lăsăm să crească. Batem bine cele 2 ouă și cele 2 gălbenușuri cu 150 g zahăr pănă obținem o spumă. Încălzim ușor uleiul. Amestecăm făina cu maiaua (drojdia crescută), ouăle bătute spumă, laptele călduț, sarea, esențele. Adăugăm câte puțin din uleiul călduț și frământăm bine până la epuizarea uleiului. Aluatul se lasă la crescut în loc cald, acoperit cu un șervet de bucătărie până își dublează volumul.

Între timp punem cele 15 linguri de zahăr la caramelizat într-o cratiță cu diametrul de 28cm, ce poate fi pusă ulterior la cuptor. Când s-a caramelizat complet, rotim cratița în așa fel încît să ajungă caramelul și pe pereții laterali. Untul se amestecă cu 5 linguri zahăr.

Când aluatul a crescut se întinde pe o suprafață unsă bine cu ulei. Se întinde deasupra aluatului, untul amestecat cu zahăr, apoi se presară nuca tocată, Se rulează și se împarte ruloul în 7 părți egale. Se așează în cratița cu zahărul caramelizat, la distanță unul de altul. Se lasă la crescut 30-40 minute sau până crește cozonacul bine (în funcție de temperatura camerei). Se coace 30-40 minute la 180 grade C sau până se rumenește bine deasupra.

Se răstoarnă imediat pe un platou, altfel se la întări caramelul și va fi imposibil de scos. Se va servi după ce se va răci, dar recomand chiar a doua sau a treia zi - dacă rezistați :)

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac ROSENKRANZ 197898
retete culinare - Cozonac ROSENKRANZ 197899

COMENTARII (17)

MotanLaOale 1

14.01.2013, 23:19

mamaieelena 1

16.01.2013, 10:22

super bun

elucubratiiculinare 1

16.01.2013, 20:30

multumesc

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L