Cozonac traditional pufos

de ionix in Prajituri, 7 Apr 2010 | 12509 vizualizari

 

reteta este de la soacra mea :D face cei mai buni cozonaci din lume... mi-am rupt mainile framantand dar nah... ata ete... :p

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina pt cozonac
  • 1/2 lapte mai gras
  • 50 g drojdie
  • coaja de la 2 lamai
  • o esenta de rom
  • 10 galbenusuri
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 6 bucatele de rahat
pentru crema de cacao:
  • 200 g nuca macinata
  • 5 linguri cu zahar
  • 3 linguri cu cacao
  • 120 ml lapte
Doua oua pentru uns inainte de a baga in cuptor. 5 linguri cu zahar in 100 ml cu apa pentru uns dupa ce scoatem din cuptor.
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac traditional pufos:

zaharul se pune pe foc impreuna cu laptele pana se topeste zaharul si se da la racit pana devine caldut.

Galbenusurile se freaca cu o lingurita cu sare.

Se face maiaua, drojdia se pune intr-un bol cu putina faina si zahar si se framanta cu putin lapte caldut.

Untul se pune la topit, sa fie la temperatura camerei.

lamaile se rad peste faina.

Cuptorul trebuie sa fie foarte incins dinainte.

cand maiaua se umfla se toarna in mijlocul fainii apoi ouale+ zaharul vanilat.

Peste faina punem laptele racit si amestecam bine bine.

Din cand in cand, in timpul framantarii, stropeste cu esenta de rom.

Cand untul topit s-a racit il pui peste aluat si framanti in continuare.

Cand vezi ca framantatul nu mai merge pui ulei, cat sa umpli palma, si framanti pentru a se dezlipi de pe lighean. Aluatul se rupe din cand in cand.

Cand ies bule si se sparg inseamna ca aluatul este gata.

Se lasa la crescut intr-un loc cald ferit de frig. Se framanta cam 40 de min.

La crescut se lasa cam 2 ore si se pune langa cuptor.

 

Intre timp facem crema de cacao amestecand toate ingredientele.

 

Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in 3 parti egale si le intindem pe rand in dreptunghiuri. Aluatul se unge cu crema de cacao, se pun bucati de rahat si se ruleaza.

 

Se aseaza in tavile de cozonac si lasam la dospit inca 30 de min.

Ouale pentru uns se bat cu putin zahar si cu ele ungem cozonacii.

Se dau la cuptor pana se rumenesc, inainte de a scoate cozonacii facem testul cu scobitoarea.

Imediat dupa ce scoatem cozonacii ii ungem cu apa+zahar.

Este perfect cu un pahar cu vin sau lapte, chiar si dupa o saptamana. :p

 

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac traditional pufos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

ionix 1

30.12.2010, 08:02

Feliciana, îmi cer scuze... văd că eram tare grăbită cînd am scris reţeta asta pt că am cam uitat ingredientele...
în reţeta mea scrie că la 1kg făină pui 250 g zahăr.
mulţumesc pt atenţionare...

feliciana_maria_1209 1

30.12.2010, 08:26

Nu-i pentru ce ...se mai intampla....merci oricum ca ai scris totusi.

mihalumi 1

13.01.2011, 16:19

Multumesc si scuze pentru ca nu am raspuns mai devreme. Nu l-am mai facut de Craciun, dar oricum o sa-l incerc pe acesta sau pe cel original al tau.
Iti doresc un an nou mai bun, daca este posibil!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu crema de lamaie si glazura de ciocolata