Cozonac - varianta rapida

de Lia_ in Prajituri, 3 Dec 2014 | 2043 vizualizari

 

Reteta este testata de Miti, Tabita, Camelia, ...altii nestiuti, si de mine acum. Cautand pe net, am ajuns la concluzia ca este o reteta de panettone, de fapt. Eu am ales sa il rulez in varianta cozonacului clasic romanesc, ca sa scap de aceasta frustrare. Doar o data am mai preparat cozonaci in casa si a fost un dezastru. Am ramas cu impresia ca este ceva foarte chinuitor si consumtiv de timp, datorita lipsei de experienta, mai mult ca sigur. Am ales varianta aceasta, pentru ca nu necesita framantare, eu am experimentat eficienta maxima si anume, am folosit la aluat, exclusiv robotul "maini libere" Russell Hobbs", dar poate fi orice alta firma de incredere. Iubesc acest tip de robot pentru ca ma ajuta mult la preparare, este extrem de comod la folosire pentru ca ai libertatea ca sa lucrezi cu ambele maini. Multumesc bucataras inca o data.

 

INGREDIENTE

  • 2 oua mari sau 3 mici
  • 30 g drojdie proaspata
  • 125 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • 500-550 g faina
  • 1 praf de sare
  • coaja de lamaie (si/sau portocala)
  • PENTRU UNS
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri de lapte
  • UMPLUTURA
  • 300 g nuci
  • 100 g zahar
  • 3 linguri mari cu cacao
  • 1 albus
  • esenta de rom
  • 5-6 linguri de lapte
  • 50g stafide
  • 4-5 bucati rahat (am inlocuit cu caise confiate)
Portii: 50
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac - varianta rapida:

Incalzeste cuptorul la 40-50° initial, doar pt. caldura in spatiu si cresterea maielei.

Pregateste doua tavi medii unse cu unt moale sau ulei.

MAIA

1. Amesteca: drojdia, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri lapte caldut. Lasi la dospit 15-20 de minute pe gratarul de la plita aragazului (este cald de la cuptor), ferit de curenti.

2. Rade coaja de la 1 lamaie.

3. Unge cu unt (altul) sau ulei formele la interior.

4. Untul bucati mici si laptele le incalzesti intr-un ibric doar cat sa se topeasca untul. Tragi de pe plita si adaugi zaharul si coaja de lamaie. Amesteci pana se topeste zaharul, scopul este sa se mai si racoreasca daca s-a infierbantat prea rau laptele. In cazul acestei retete, aluatul in nici un caz nu trebuie oparit. Dupa ce s-a racorit si e doar caldut, pune ouale in lapte si omogenizeaza.

5. Am pus in bolul robotului "maini libere" (cel static pe masa Russel Hobbs) faina si sarea facand o cavitate in mijloc. I-am atasat paleta de amestecat aluat.

6. Incepe si toarna amestecul lichid, robotul lucreaza domol la treapta 1. Cum ai terminat lichidul, opresti, scoti aparatoarea, pui coaja de lamaie si dai iar drumul sa lucreze domol pana ce aluatul devine elastic. Dureaza putin timp.

7. Am transferat aluatul din bolul metalic intr-unul mare cu pereti inalti din plastic, cu ajutorul spatulei din silicon. Am acoperit cu un prosop gros.

Am pus castronul la dospit pe gratarul plitei aragazului (cu cuptorul dedesubt cu flacara mica). Si-a dublat volumul intr-o ora si nu s-a pripit. Cerceteaza cu mana calura dezvoltata. Daca pare prea fierbinte, pune sub castron tocatorul din lemn (ceva nemetalic).

UMPLUTURA

1. Stafidele (si caisele daca optezi in loc de rahat) le pui in apa calduta cu cateva picaturi de esenta de rom la hidratat vreo jumatate de ora. Le scurgi bine de apa.

2. Amesteci nucile macinate cu zaharul, cacao si albusul de ou batut, apoi adaugi laptele fierbinte si amesteci pana la omogenizare. Eu am pastrat amestecul nu foarte lichid, de frica sa nu ramana la mijloc crud. N-am reusit sa aplic uniform de gros, in goluri am pus stafidele si caisele tocate cubulete.

3. Scoti 1/2 din aluat pe masa pudrata din belsug cu faina (nu pe ulei ca la cozonacul clasic). Am uns cu ulei mainile, pt ca era lipicios si i-am dat forma dreptunghiulara, cu grosimea cam de 1cm si lungimea cat tava.

4. Pune 1/2 din umplutura, intinde uniform, dar lasand 2cm pe margini libere si deasupra stafidele si rahatul taiat cubulete in faina. Rulezi pe latura lunga. Periezi ca sa cada faina si asezi ruloul cu sigiliul in jos in forma unsa cu o grasime. Iar periezi sa cada faina.

5. Mai lasi in tava 15-20-30 de minute ca sa creasca frumos cat tava.

6. Il ungi cu galbenus+lapte.

7. Introduci la cuptor tavile de cozonac in cuptorul preincalzit la 180°, pentru aproximativ 40 de minute, pana capata o culoare rumena deasupra.

8. Dupa ce cozonacul s-a copt, desprinzi cu cutitul de pe margini daca este cazul si il rastorni pe blat. Il asezi normal pe un gratar la racit.

9. Il lasi 5 minute, dupa care il ungi cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si presari pe deasupra zahar tos.

Cozonacul se taie a doua zi sau numai dupa ce s-a racit foarte bine.

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Rezulta 2 cozonaci / tava medie.

2

Este importanta calitatea drojdiei. Eu drojdie proaspata folosesc exclusiv cea ungureasca in pachet galben, descoperita intamplator. Dati mesaj privat dc vreti sa stiti cum o cheama si unde se vinde.

3

Faina sa fie selectata din cea pentru cozonaci, alba si de f. buna calitate.

4

In bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent. -ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. -nu se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac - varianta rapida 355059
retete culinare - Cozonac - varianta rapida 355061
retete culinare - Cozonac - varianta rapida 355062
retete culinare - Cozonac - varianta rapida 355063
retete culinare - Cozonac - varianta rapida 355064

COMENTARII (24)

Rocsi 1

03.12.2014, 22:58

Rup o bucatica

Papalapap 1

04.12.2014, 04:03

excelent

Lia_ 1

04.12.2014, 13:56

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: