Cozonac(ca la mama acasa)

de lilik in Dulciuri, 20 Mai 2011 | 6749 vizualizari

 

ce dor imi era sa pap o felie de cozonac si iata ca in sfarsit m-am apucat de treaba...sunt deplin satisfacuta de rezultatul obtinut..

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de faina
  • 200 gr zahar
  • 5 oua
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 150 gr margarina(unt)
  • 350 ml lapte
  • coaja de lamaie si portocala
  • 1 praf de sare
  • PT UMPLUTURA:
  • nuca macinata
  • zahar
  • cacao
  • Pt uns:
  • 1 ou
  • zahar tos
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac(ca la mama acasa):

Scoatem toate ingredientele pe masa de lucru sa fie la temperatura camerei cand ne apucam de framantat.

Prima data facem plamadeala:

punem laptele la incalzit,il dam deoparte apoi adaugam zaharul,cojile rase si drojdia si cu mana topim drojdia apoi acoperim cu un prosop si lasam sa creasca pana se ridica coaja rasa la suprafata.

Intr-un lighean cernem faina,amestecam cu praful de sare si in mijloc facem o gaura unde vom pune plamadeala si incepem sa framanatam,apoi punem ouale si continuam sa framantam.

Topim margarina(untul) si cand e calduta o punem cate putin in aluat framantand bine de fiecare data pana se absoarbe toata si tot asa pana se termina.

Aluatul trebuie framantat pana face basici apoi il acoperim cu un prosop si il lasam sa creasca cam 1 ora la loc cald.

Intre timp pregatim umplutura:

 la 1 farfurie de nuca punem 2 pumni de zahar(la ochi sau cat va place de dulce),apoi amestecam si impartim in 2.

lasam o parte asa si la cealalta punem 3-4 linguri de cacao.

Cand aluatul e crescut il impartim in 4 si punem pe masa unsa cu putin ulei 2 bucati pe care le intindem,dandu-le o forma dreptunghiulara(cat de cat).

Pe una punem compozitie simpla si pe cealalta cu cacao.Intindem nuca pe toata suprafata lasand 1-2 cm la borduri apoi le rulam,le inchidem bine la capete si lateral apoi le impletim si punem cozonacul in tava unsa si tapetata cu hartie.Procedam asa si cu celalalt apoi mai lasam sa creasca 15-20 de minute,dupa care ungem cu oul batut si presaram zahar tos.

Dam la cuptorul incins la 175° timp de 45-60 de minute,controlam cu scobitoarea daca sunt gata.Intre timp ne mai uitam la ei si ii intoarcem.

Lasam la racit(daca mai rezistam) si servim.

TIPS-URI

1

daca nu vreti sa se rumeneasca prea tare aprindeti cuptorul numai in partea de jos iar inainte cu 5-10 minute sa scoateti cozonacii din cuptor il aprindeti si sus.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac(ca la mama acasa)" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Chec in doua culori