Cozonac(ca la mama acasa)

de lilik in Dulciuri, 20 Mai 2011 | 3426 vizualizari

 

ce dor imi era sa pap o felie de cozonac si iata ca in sfarsit m-am apucat de treaba...sunt deplin satisfacuta de rezultatul obtinut..

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de faina
  • 200 gr zahar
  • 5 oua
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 150 gr margarina(unt)
  • 350 ml lapte
  • coaja de lamaie si portocala
  • 1 praf de sare
  • PT UMPLUTURA:
  • nuca macinata
  • zahar
  • cacao
  • Pt uns:
  • 1 ou
  • zahar tos
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac(ca la mama acasa):

Scoatem toate ingredientele pe masa de lucru sa fie la temperatura camerei cand ne apucam de framantat.

Prima data facem plamadeala:

punem laptele la incalzit,il dam deoparte apoi adaugam zaharul,cojile rase si drojdia si cu mana topim drojdia apoi acoperim cu un prosop si lasam sa creasca pana se ridica coaja rasa la suprafata.

Intr-un lighean cernem faina,amestecam cu praful de sare si in mijloc facem o gaura unde vom pune plamadeala si incepem sa framanatam,apoi punem ouale si continuam sa framantam.

Topim margarina(untul) si cand e calduta o punem cate putin in aluat framantand bine de fiecare data pana se absoarbe toata si tot asa pana se termina.

Aluatul trebuie framantat pana face basici apoi il acoperim cu un prosop si il lasam sa creasca cam 1 ora la loc cald.

Intre timp pregatim umplutura:

 la 1 farfurie de nuca punem 2 pumni de zahar(la ochi sau cat va place de dulce),apoi amestecam si impartim in 2.

lasam o parte asa si la cealalta punem 3-4 linguri de cacao.

Cand aluatul e crescut il impartim in 4 si punem pe masa unsa cu putin ulei 2 bucati pe care le intindem,dandu-le o forma dreptunghiulara(cat de cat).

Pe una punem compozitie simpla si pe cealalta cu cacao.Intindem nuca pe toata suprafata lasand 1-2 cm la borduri apoi le rulam,le inchidem bine la capete si lateral apoi le impletim si punem cozonacul in tava unsa si tapetata cu hartie.Procedam asa si cu celalalt apoi mai lasam sa creasca 15-20 de minute,dupa care ungem cu oul batut si presaram zahar tos.

Dam la cuptorul incins la 175° timp de 45-60 de minute,controlam cu scobitoarea daca sunt gata.Intre timp ne mai uitam la ei si ii intoarcem.

Lasam la racit(daca mai rezistam) si servim.

 

TIPS-URI

1

daca nu vreti sa se rumeneasca prea tare aprindeti cuptorul numai in partea de jos iar inainte cu 5-10 minute sa scoateti cozonacii din cuptor il aprindeti si sus.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac(ca la mama acasa) 106004
retete culinare - Cozonac(ca la mama acasa) 106005
retete culinare - Cozonac(ca la mama acasa) 106006
retete culinare - Cozonac(ca la mama acasa) 106007
retete culinare - Cozonac(ca la mama acasa) 106008
retete culinare - Cozonac(ca la mama acasa) 106009
retete culinare - Cozonac(ca la mama acasa) 106010
retete culinare - Cozonac(ca la mama acasa) 106011

COMENTARII (18)

lilik 1

20.05.2011, 14:45

Ella49

Rux 1

20.05.2011, 18:26

Wow! Bunatateeee!

Corinuta 1

20.05.2011, 19:06

foarte fain e!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D