Cozonaci

de COSTEO in Dulciuri, 11 Apr 2013 | 4370 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 600 g faina
  • 50 g drojdie
  • 250 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 50 ml ulei
  • 60 g unt(margarina)
  • 1 lamaie rasa
  • 1 esenta rom
  • 50 g stafide
  • 250 g nuca macinata
  • zahar vanilat
  • 10 g sare
  • 1 galbenus pentru uns
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci:

Galbenusurile se amesteca cu sarea si se tin la cald .Stafidele se curata  si se pun la inmuiat in rom.

Miezul de nuca se alege de impuritati si se da prin masina.Drojdia se amesteca cu 10 g de zahar pana se obtine o compozitie fluida,dupa care se dizolva in 70 ml lapte cald si treptat punem cam 100 g de faina.

Asa obtinem maiaua,peste care se va pudra putina faina si se lasa la dospit  la cald pana isi mareste volumul de 2-3 ori.

In laptele fierbinte adaugam treptat faina  si amestecam continuu pentru a nu se forma cocoloase.Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca.

Separat in laptele cald  se dizolva zaharul  se adauga galbenusurile,coaja de lamaie,esenta rom,zaharul vanilat si se amesteca pana ce se omogenizeaza.

Se amesteca apoi cu maiaua si cu compozitia oparita adaugand treptat 450 g faina si grasimea(untul si ulei) incalzit,stafidele,miezul de nuca se framanta pana apar la suprafata bule de aer iar aluatul se va desprinde de pe pereti vasului.

Dupa framantare aluatul se va lasa la dospit acoperit  100 minute.Dupa ce a dospit aluatul se portioneaza in una sau doua bile egale in functie de marimea tavilor.

Fiecare bucata de aluat se va imparti in doua bucati care se modeleaza pe un blat de lemn uns  cu ulei in rulouri de marimea tavi ,care se impletesc in doua si se aseaza in tavi,unse si se lasa la cald sa creasca.

Cand cozonacii au crescut se ung la suprafata cu galbenus batut si se introduc in cuptor

La inceput lasam cozonacii la copt la o temperatura mica 10 minute  pentru ca sa creasca aluatul apoi la o temperatura mai mare pentru a se rumeni suprafetele ,dupa care reducem temperatura ca sa avem o coacere uniforma.

Se vor lasa la cuptor pentru 50-60 minute.

Dupa coacere se scot tavile  din cuptor si se lasa sa se raceasca si apoi scoatem cozonacii pe o coala de hartie  alba curata si se aseaza pe o parte si lasam sa se raceasaca.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonaci-0
Cozonaci-1

COMENTARII (23)

Rocsi 1

12.04.2013, 20:10

Tu ai facut asa cozonaci frumosi? Te felicit!

COSTEO 1

12.04.2013, 22:13

Multumesc!da eu,chiar daca sunt barbat.Imi place ceea ce fac adica sa gatesc.

Patricia Iordache 1

13.04.2013, 16:30

Bravo!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04