Cozonaci Moldovenesti

de Murarasu in Dulciuri, 21 Dec 2015 | 8004 vizualizari

 

pentru Mos Craciun

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina,
  • 10-15 oua,
  • 300 g zahar,
  • 250 gr unt.
  • 100 gr untdelemn,
  • 50 gr rom,
  • 1/2 baton vanilie,
  • coaja de la o lamaie,
  • 40 grame de drojdie,
  • 100 gr stafide,
  • 300 gr lapte,
  • o lingura rasa sare,
  • 50 gr rom.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci Moldovenesti:

Se pune intr-un castron o mana de faina si se opareste cu laptele clocotit. Se amesteca bine drojdia cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca.

Cand coca oparita este doar calduta, se amesteca cu drojdia crescuta si se lasa din nou sa creasca.

Se separa galbenusurile de albusuri, se pune peste galbenusuri zaharul, sarea, vanilia, coaja de vanilie si se freaca lacald pana se obtine o crema groasa si zaharul nu se mai simte.

Se amesteca cu 50 gr untdelemn romul si 2 albusuri batute spuma.

Se toarna peste maiaua crescuta si se formeaza coca.

Se framanta si se bate pana se desprinde de mana si prezinta basici. Untul se inmoaie la cald, se amesteca cu restul de untdelemn si numai caldut se pune putin cate putin peste coca.

Se impatureste tot timpul pana inghite 2/3 din cantitatea de unt.

Se lasa sa creasca la un loc caldut pana isi mareste volumul inca de doua ori.

Se ung formele cu unt si se trece la punerea cozonacului in forma.

Se unge o planseta cu unt, se intinde cu palma din coca o foaie groasa de1cm, se presara cu stafide si rahat si se ruleaza.

Se fac doua rulouri lungi cat forma, se impletesc in doua si se pun in forma ca sa ocupe 2/3 din capacitatea ei.

Se lasa sa creasca la un loc caldut pana se umplu formele; se ung cu galbenus de ou si se coc cu atentie la loc potrivit. Cand cozonacul se cu nuca se procedeazala fel, numai ca nu se mai impletesc.

Crema de nuca: albusurile, batute spuma se amesteca cu nuca macinata, zahar, coaja de lamaie, rom si putina cacao. Cozonacul se poate prepara cu si mai putine oua.Este o prajitura fina ce trebuie sa i se acorde multa atentie.

 

 

TIPS-URI

1

Cere un mediu cald pentru ca din moment ce coca s-aracit, creste greu si nu iese de calitate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci Moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu jeleu de şampanie şi cremă de portocale