Cozonacul bunicii

de camelia75 in Dulciuri, 2 Ian 2013 | 11492 vizualizari

 

Anul acesta am vrut sa fac reteta bunicii de cozanaci si vreau sa va spun ca nu regret.Au iesit aromati,pufosi si plini de nuca,cacao,rahat si stafide.

 

INGREDIENTE

  • 1500 gr faina
  • 6 oua
  • 2 pliculete de drojdie
  • 500 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esente(rom,vanilie,lamaie)
  • rahat,nuca,stafide
  • 3 linguri de cacao
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacul bunicii:

Umplutura

Pentru umplutura va recomand sa folositi ceea ce preferati voi. Eu am pus rahat, stafide inmuiate in rom si o lingutra de cacao pe care am amestecat-o intr-o parte de aluat.

Mod de preparare

Dizolvati drojdia intr-o ceasca de apa calduta.

Se bat ouale si se amesteca cu drojdia dizlovata,apoi se adauga zaharul,zaharul vanilat,esentele dupa gust si preferinte,laptele caldut si la final faina.Cand aluatul devine elastic si nelipicios se pune pe masa unsa cu ulei si se adauga putin cate putin uleiul framantand cu putere,pana va fi absorbit complet.(eu l-am “trantit” energic pe masa, exact cum am vazut la mama si bunica mea).

Se pune aluatul inapoi in lighean,se acopera foarte bine si se lasa la crescut la loc cald ferit de curentii de aer.

Dupa ce aluatul si-a triplat volumul se imparte in parti egale.Eu am facut cozonacul impletit si am folosit doua parti de aluat simplu si doua cu cacao la un cozonac.Pentru aluatul de cacao am adaugat la fiecare parte cate o lingura de cacao si am framantat pana ce cacaua s-a incorporat bine.
Pe masa unsa cu ulei intindem o parte de aluat simplu,apoi peste ea o parte cu cacao si punem umplutura dupa preferinte pe toata suprafata.Rulam fiecare parte apoi le impletim(vezi foto mai jos)

Punem aluatul in tavile tapetate cu ulei si faina sau cu hartie pentru copt si mai lasam la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul.Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade,timp de ~50 minute si se pune deasupra hartie pentru copt(pentru a evita sa se arda)

Dupa ce cozonacul s-a copt,se lasa 5 minute,apoi se “unge” cu albus de ou batut si se presara zahar deasupra.

Se scot din forme si se lasa la racit.Daca vreti sa pastrati cozonacul mai multe zile proaspat si pufos va recomand sa-l inveliti bine in folie alimentara.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonacul bunicii-0
Cozonacul bunicii-1
Cozonacul bunicii-2
Cozonacul bunicii-3
Cozonacul bunicii-4
Cozonacul bunicii-5
Cozonacul bunicii-6
Cozonacul bunicii-7
Cozonacul bunicii-8
Cozonacul bunicii-9

COMENTARII (12)

MotanLaOale

MotanLaOale 1

02.01.2013, 12:29

Sim0na

Sim0na 1

02.01.2013, 13:52

Tare mult imi plac cozonacii cu umplutura multa!!

adry88

adry88 1

03.01.2013, 11:39

foarte bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!