Cozonacul lui Liberty

de gabrielaiancu in Prajituri, 27 Dec 2011 | 2674 vizualizari

 

Craciunul acesta mi l-am dorit foarte romanesc asa ca nu m-am dat laoparte de la gandul de a pregati si un cozonac. Stiu, suna complicat a face cozonac, dar pana la urma pentru mine, a fost chiar usor. La noi in familie, se face obligatoriu cozonac de sarbatori, asa ca am fost crescuta cu mirosul cozonacului proaspat scos din cuptor.Desi sunt innebunita dupa cozonacii traditionali, mi-am dorit sa ii umplu cu altceva decat stafide si nuca. Asa ca am lasat imaginatia sa zboare si am adaugat caise uscate, nuca macinata si ciocolata de patiserie. Si acum ca v-am mai facut putin curaj, si poate pofta, spor la facut cozonaci! (click pe fotografie pentru a o vizualiza complet)

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat :
  • 50g unt nesarat, la temperatura camerei
  • 300g faina
  • 110ml lapte
  • 12g drojdie proaspata
  • 70g zahar cristal
  • seminte de vanilie
  • 1 linguri suc de lamaie
  • 2 galbenusuri, plus unul pentru a unge cozonacul
  • Pentru umplutura :
  • 2 linguri caise uscate, taiate in felii subtiri
  • 2 linguri de nuci macinate
  • 2 linguri de ciocolata de patiserie
  • 3 linguri zahar cristal
  • 4 linguri lapte
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacul lui Liberty:

Pentru a prepara aluatul :

1. Folosind masina de facut paine, sau intr-un bol mare, daca doriti sa realizati cozonacul in intregime manual, amestecati faina cernuta, cu untul si galbenusurile de ou.

2. Pentru a folosii drojdia, incalziti usor laptele (atentie, nu trebuie sa fie fierbinte) si dizolvati drojdia si zaharul in el. Lasati amestecul sa se odihneasca pentru 10 minute, apoi adaugati semintele de vanilie si amestecati pana cand se omogenizeaza.

3. Turnati amestecul de lapte si drojdie peste faina si setati masina de facut paine la un program de framantat si crescut sau framantati manual aluatul timp de cel putin 20 minute, apoi lasati-l sa creasca intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul, in jur de 1 ora.

Pentru a prepara umplutura :

1. Intr-o cratita mica, la foc potrivit, dizolvati zaharul in lapte, apoi adaugati caisele uscate, taiate in felii mici, si nuca macinata. Amestecati compozitia pana cand incepe sa se ingroase si are consistenta unei creme. Dati-o deoparte sa
se raceasca.

Pentru a asambla cozonacul :

1. Framantati putin aluatul intainte de a-l folosi. Apoi impartiti-l in doua parti egale, si intindeti fiecare parte de aluat pe suprafata de lucru pudrata cu putina faina. Repartizati in mod egal umplutura pe cele doua aluaturi, adaugati ciocolata si rasucuti fiecare parte, pana obtineti un rulou. Impletiti cele doua rulori obtinute si apoi transferati-le cu mare grija in tava tapetata deja cu unt si faina sau doar cu hartie de copt. Lasati cozonacul astfel sa creasca inca 30 minute. Pentru a pastra temperatura constanta, eu l-am lasat sa creasca in cuptorul incalzit prealabil la 70°C, apoi am oprit focul.

Preincalziti cuptorul la 150°C. Ungeti cozonacul cu oul si presarati putin zahar pe deasupra. Coaceti cozonacul pentru 40-50 minute sau pana cand devine auriu. Daca exteriorul se coace prea repede, scadeti temperatura la 110°C. Testati cozonacul inainte de a-l scoate din cuptor cu un pai lung, pentru a va asigura ca nu este crud in interior. Lasati-l sa se raceasca inainte de a-l scoate din tava.

 

COMENTARII (19)

Zambareata 1

29.12.2011, 10:01

ce bine arata cozonacul....mai ca imi vine sa fac si pt anul noudoar ce am de facut????bravooooo gabriela!!!arata foarteeee bineeeeee!!!!

Lau 1

06.01.2012, 15:55

fain arata

Bya Ralu 1

21.07.2012, 21:43

gustos!place

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21