Cozonacul regelui (Bolo rei)

de cristeena20 in Dulciuri, 5 Ian 2015 | 1126 vizualizari

 

Este cozonacul de Craciun traditional in Portuglia , cu multe fructe zaharizite si uscate, un deliciu.

 

INGREDIENTE

  • 750 gr faina
  • 30 gr drojdie
  • 150 gr margarina
  • 150 gr zahar
  • 150 gr fructe cristalizate
  • 150 fructe uscate (alune, nuci, seminte de pin,etc)
  • 4 oua + 1 galbenus
  • sare
  • coaja de la o lamaie si de la 1 portocala
  • putin vin de porto
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacul regelui (Bolo rei):

Este important sa avem ingredientele pregatite si tinute la temperatura camerei. Fructele cristalizate se tau cubulete si le punem la inmuiat in vin de porto (daca nu aveti puteti inlocui cu esenta de rom sau visinata). Lasan cateva felii cristalizate pentru decor.

Intr-un castron punem drojdia cu putina apa calduta si amestecam cu o cana de faina. Lasma sa creasca la loc cald cca 15 minute.

Mixam margarina (mai moale) cu zaharul si coaja rasa de la lamaie si portocala. Adaugam treptat ouale si apoi drojdia care deja s-a umflat. Apoi punem restul de faina. Framantam cu mana (sau la robot) bine, pana aluatul devine elastic . Adaugam fructele inmuiate in vin de porto si fructele uscate taiate . Framantam inca putin si formam o bila pe care o punem intr-un vas , o pudram cu putina faina si o acoperim cu un prosop. Se pune la loc cald , fara curenti, sa creasca.(cca 4-5 ore) 

Cand aluatul si-a dublat volumul il scoatem pe o tava cu hartie de copt , iar in mijloc facem o gaura. Deasupra ungem cu un galbenus de ou si aranjam felii de fructe cristalizate si presaram cu fructe uscate (eu a, folosit seminte de pin pe margini).

Dam la cuptorul incins pana e copt. Scoatem si asa cald il ungem cu o pensula cu putin gem de caise lungit cu putina apa calduta .Presaram putin zahar pudra.

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonacul regelui (Bolo rei)-0
Cozonacul regelui (Bolo rei)-1
Cozonacul regelui (Bolo rei)-2
Cozonacul regelui (Bolo rei)-3
Cozonacul regelui (Bolo rei)-4
Cozonacul regelui (Bolo rei)-5
Cozonacul regelui (Bolo rei)-6

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (17)

cristeena20

cristeena20 1

06.01.2015, 15:29

Va multumesc mult!!
Anca, daca il faci sa-mi spui daca iti place

elucubratiiculinare

elucubratiiculinare 1

06.01.2015, 16:32

interesant

mirela0911

mirela0911 1

08.01.2015, 13:54

Ce frumos si bun e!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!