Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.)

de miki_a in Dulciuri, 30 Mai 2015 | 591 vizualizari

 

Ador prajiturile...mai ales pe cele cremoase. Si cum tehnologia ne ofera fel si fel de inventii si imitatii care mai de care bune sau mai putin bune (aici ma refer la acele creme instant pline cu tot tabelul elementelor din chimie) am decis sa imi aduc aminte, de undeva, din adancul creierasului o crema pe care mama o facea des si cu care ne umplea feluritele prajiturele pe care le facea.
Crema este una simpla dar nici nu se compara cu cele din comert...in primul rand ducem traditia retetelor mai departe si, in al doilea rand, esential este ca ne pastram sau sa castigam sanatate.
Aceasta crema se prepara pe baie de aburi (bain-Marie) deci avem nevoie de un vas in care punem apa la infierbantat si pe care putem aseza un alt vas (in care vom pregati crema).

 

INGREDIENTE

  • 200 ml lapte dulce fiert in prealabil;
  • 1/2 pastaie de vanilie (sau extract de vanilie pura);
  • 2 oua mari;
  • 1 lingura zahar (alb sau brun);
  • 3 linguri amidon pentru prajituri;
  • 1/2 lingura lichior (optional).
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.):

Pregatim vasele cum v-am spus mai sus. Vasul in care pregatim crema trebuie sa fie termorezistent. 

Amestecam zaharul cu ouale, adaugam amidonul si batem pana obtinem o pasta moale. 

Separat, intr-o cratita aducem laptele si vanilia la punctul de fierbere. Scoatem pastaia de vanilie (daca folosim aceasta varianta) pe care o uscam bine si o putem pune in borcanelul cu zahar pe care il va parfuma. Indepartam de pe foc si adaugam incet peste oua (amestecam continuu sa prevenim coagularea). Tinem crema pe baia de abur pana devine groasa, amestecand mereu. 

Cand a ajuns la consistenta dorita indepartam de pe vasul cu aburi si adaugam lichiorul (daca se foloseste). 

Amestecam continuu sa eliminam caldura sau mai simplu se poate transfera intr-un vas curat pe care il acoperim cu folie alimentara (sa nu faca coaja) si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Daca nu se foloseste sau daca mai ramane dupa decor se poate pastra in frigider maxim 3 zile. 

Inainte de utilizare se bate iar cu furculita pentru a scapa de orice bulgaras sau cocoloasa care se poate forma si pentru a se aera si a deveni pufoasa. 

Sper sa va fie de folos si ajutor!

 

TIPS-URI

1

Crema de vanilie se poate amesteca cu frisca batuta si gelatina (o folosim la sarlote si la tort diplomat), cu albusuri batute spuma (crema folosita la cremes, ecler, mille feuille), cu albusuri batute spuma si bucati de fructe (crema folosita la tarte).

2

Crema se poate prepara si cu faina (mie personal nu-mi plac cremele cu faina fiarta).

3

Fiind o crema fara unt se va inmuia repede dupa ce este scoasa din frigider. Umpleti prajiturile doar aproape de momentul servirii.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383128
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383129
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383130
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383131
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383132
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383136
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383137
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383138
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383139
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383140
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383141
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383142
retete culinare - Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.) 383143

COMENTARII (19)

miki_a 1

01.06.2015, 23:02

Multumesc Rocsi!

Gicuta69 1

02.06.2015, 07:45

Stiu aceasta crema, foarte buna!

miki_a 1

02.06.2015, 07:54

Multumesc Gicuta!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55