Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?

de lauralaurentiu in Dulciuri, 18 Iun 2011 | 65482 vizualizari

 

Pentru ca imi place foietajul foarte mult, nepermis de mult :P, am cautat mereu tehnici de a-l face mai accesibil - fara atatia timpi de asteptare, fara atatea impachetari succesive. Asadar, dupa indelungi experimente din care unele nu cu cele mai fericite rezultate, azi sunt in masura sa va propun un aluat ce se va desface in mii de foite (aici am exagerat, are exact 81 de straturi :P ), minunat de fin, ce se topeste efectiv in gura, pe care il puteti face atat cu umplutura dulce, cat si sarata, si care nu implica nici pe jumatate efortul pe care il necesita un aluat foietat clasic.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 2 foi de aluat:  

  • 2 galbenusuri
  • 400 de grame de faina 000
  • 1 praf de sare
  • 100 ml apa minerala carbogazoasa
  • 125 ml iaurt gras  

Pentru impachetat:  

  • 175 grame de unt sau margarina (eu am folosit margarina "Unirea")
  • 30 de grame de faina

  Pentru umplutura am amestecat omogen urmatoarele:  

  • 500 de grame de branza sarata
  • 500 de grame de urda dulce
  • 1 legatura de marar fin tocat
  • 5 oua
Portii: 30
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?:

Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina). Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale (eu am impartit in 4 pentru ca, am facut 4 foi, ceea ce se vede in poze e o portie dubla).

Margarina sau untul se framanta cu faina (30 de grame) pana la incorporarea acesteia - faina nu are alt rol decat de a face mai buna aderenta grasimii la aluat.

Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata. O jumatate din cantitatea de unt sau margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet. Se pliaza catre mijloc - mai intai patratele mai mici din colturi. De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui. Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider.

Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice.

Pentru a intinde, incepeti prin a presa cu sucitorul pe mijlocul "pachetului", apoi rotiti sucitorul, presand usor.

Se unge cu jumatatea de margarina sau unt ramasa si se pliaza identic ca prima data; se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei planul de lucru) in foaie de dimensiunea ceruta (eu am facut placinta intr-o tava de 40/28 cm). Am rulat foaia pe sucitor si am derulat sucitorul deasupra tavii, asezand astfel aluatul la locul lui.

Am perforat din loc in loc cu furculita (ca sa nu se umfle exagerat la copt) si am asezat deasupra umplutura.

Am asezat deasupra a doua foaie si am taiat placinta cruda in bucati de dimensiunea dorita, apoi am finisat cu galbenus de ou.

Am introdus placinta in cuptorul preincins la 200 de grade si am copt-o pana s-a rumenit frumos (45 - 50 de minute).

Am incadrat reteta la categoria "cook and smile", pentru ca mi-a venit a zambi nestiind ce sa aleg intre cele doua optiuni mai apropiate: "pizza" si "paine". :)) Categoric, asta nu e nici una, nici cealalta. :)) Tara de origine... Ghiroda, dar nu e in lista :))!

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-0
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-1
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-2
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-3
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-4
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-5
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-6
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-7
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-8
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-9
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-10
Cum sa faci rapid, in casa, un aluat foietaj pentru o placinta delicioasa?-11

COMENTARII (36)

Tuxedo

Tuxedo 1

13.04.2013, 21:05

super ideea! multumim!

nicufelicia

nicufelicia 1

14.04.2013, 15:04

a doua oara se unge cu margarina sau doar cu ulei?

Bya Ralu

Bya Ralu 1

12.09.2013, 21:53

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!