Cum se prepara caramelul

de gaby_duceag in Dulciuri, 24 Ian 2016 | 8086 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 200 ml frisca lichida (Hulala, Megle, Pilos)
  • 200 gr zahar tos
  • o lingura unt
  • un varf cutit sare (daca vreti mai mult e foarte bun si asa )
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se prepara caramelul:

  1. Am pregatit o craticioara cu coada lunga (nu stiu daca va iese bine daca nu-i lunga coada :)
  2. Am pus zaharul si-am pus cratita pe foc. Am amestecat usor pana s-a topit zaharul si a capatat culoarea chihlimbarului). Aveti grija, nu-l lasati sa se inchida prea tare la culoare pentru ca se amaraste.
  3. Am dat craticioara deoparte de pe foc (da, da! craticioara aia cu coada lunga :))) ) si-am pus untul, am amestecat si-am adaugat frisca.
  4. Am pus cratita inapoi pe foc, am dat focul la mic  si am amestecat usor cu lingura. Zaharul devine o mare caramea :)), da’ o invartiti acolo pana se dilueaza complet. Adica aproximativ 5 minute.
  5. Am oprit focul, am pus sarea si-am lasat sa se racoreasca cam 10 minute, apoi am luat cratita si-am pus-o intr-o alta cratita mai mare, cu apa rece. ps. va pacalesc, am pus dopul in chiuveta si acolo am pus-o in apa rece, da’ parca da mai bine daca zic c-am pus-o-n alta cratita :)))
  6. Am inceput sa frec cu lingura in sens circular, energic, pana ce caramelul a inceput sa pocneasca usor, asa ca la serbet (trebuie sa fie liniste sa puteti auzi :))). Doar de cateva ori a fost suficient. Caramelul devine astfel mai gumat, asa cum il vedeti in dulciurile din comert, gen Twix. Amestecati pana ce capata consistenta dorita si se deschide usor la culoare.
  7. Dupa racire caramelul se mai ingroasa, la frigider se intareste chiar bine, dar foarte simplu-l faceti din nou fluid punand borcanasul in care l-ati turnat intr-un vas cu apa fierbinte.
 

TIPS-URI

1

In seara asta am facut o alta portie de caramel, de data asta intr-o cratita cu fund dublu (aia cu coada lunga era ocupata :))). A fost necesar sa il las sa fiarba 8-9 minute, nu 5 .

2

Daca atunci cand frecati cu lingura in caramel si el e complet racit si nu devine gros si gumat ca-n imagine, il mai fierbeti 3-4 minute :) sau daca il pregatiti intr-o cratita cu fund mai gros il lasati din start 8-9 minute.

RETETA IN IMAGINI

Cum se prepara caramelul-0
Cum se prepara caramelul-1
Cum se prepara caramelul-2
Cum se prepara caramelul-3
Cum se prepara caramelul-4
Cum se prepara caramelul-5

COMENTARII (28)

Rux

Rux 1

25.01.2016, 22:30

M-am topiiiiit

laura_n

laura_n 1

26.01.2016, 12:14

unde gasim lingurita?

Geanina87

Geanina87 1

11.03.2016, 09:52

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!